Dostupni linkovi

Navode da će uhapsiti Dodika EUFOR nazvao 'besmislicom'


Ceremonija na kojoj su predstavljene dodatne snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini održana je 11. marta 2022.
Ceremonija na kojoj su predstavljene dodatne snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini održana je 11. marta 2022.

Navodi objavljeni u novinama iz Srbije “Srpski Telegraf” o hapšenju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika od strane EUFOR-a zbog korupcije su besmislica i u potpunosti neutemeljena priča, saopćeno je u srijedu, 13. aprila iz Ureda za odnose s javnosti vojnih snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH.

U saopćenju se dodaje da EUFOR ostaje posvećen pružanju potpore vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za stanovništvo zemlje.

Štampano izdanje Srpskog Telegrafa objavilo je na naslovnoj strani da “Zapad sprema veliku akciju” u kojoj “EUFOR hapsi Milorada Dodika”.

Velika Britanija je u ponedjeljak, 11. aprila objavila da je sankcionirala Dodika i predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Željku Cvijanović zbog, kako je navedeno, njihovog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, je dan kasnije, u utorak, 12. aprila stavio van snage Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Ovime je Schmidt prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

U srijedu, 13. aprila ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci postavljeno je oklopno vozilo “Despot” s pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Vozilo Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS ispred zgrade Vlade RS u Banjoj Luci
Vozilo Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS ispred zgrade Vlade RS u Banjoj Luci

Sigurnosne mjere podignute su na najviši nivo, jer je policija, kako je saopćeno iz MUP-a RS, “od partnerskih službi dobila informacije o mogućnosti ugrožavanja sigurnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice”.

“Negdje pred zoru su me obavijestili da ima nekih informacija o ugroženoj situaciji, informacije kojima se rukovodi MUP su uvjerljive i vjerujem im. Ja nastavljam i dalje sa svojim obavezama. Nikad se nisam plašio, niti ću”, kazao je Dodik u srijedu za banjalučku Alternativnu televiziju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata na čijem čelu je Dodik, izjavio je da “zabrinjava što te prijetnje”, kako je kazao, “dolaze i od nekih međunarodnih sigurnosnih agencija i nekih drugih institucija”.

Početkom marta ove godine širom BiH raspoređeno je dodatnih 500 vojnika koji su pristigli u okviru pojačanja Evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea).

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu, jer bi "pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

EUFOR-u je na raspolaganju približno 3.500 vojnika, od kojih je oko 1.100 trenutno raspoređeno u BiH.

Prema sporazumu iz 2003. godine, EU i NATO mogu u bilo kom trenutku, u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje bezbjednosti ove zemlje.

XS
SM
MD
LG