Dostupni linkovi

Vojnik EUFOR-a bio na obilježavanju Dana RS 'po zadatku'


Vojnik EUFOR-a na obilježavanju neustavnog 9. januara Dana Republike Srpske
Vojnik EUFOR-a na obilježavanju neustavnog 9. januara Dana Republike Srpske

Vojnik EUFOR-a bio je "na zadatku i misiji i dio je EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom", rekli su za Radio Slobodna Evropa iz Mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Odgovor je to na objavljenu fotografiju pripadnika Misije koji je prisustvovao obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske u opštini Milići, na istoku zemlje.

"Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra", kažu iz EUFOR-a za RSE.

Na fotografiji koju je objavila administracija Opštine Milići vidi se muškarac u EUFOR-ovoj uniformi sa svijećom u ruci, uz informaciju da je riječ o "služenju parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i u Milićima", čime je "obilježen je 9.januar – Dan Republike Srpske".

Načelnik Opštine Milići Marko Savić za Radio Slobodna Evropa kaže da ne vidi ništa sporno u prisustvu pripadnika EUFOR-a.

"On je ispratio kompletan protokol koji smo imali u spomen sobi, pa onda i polaganje vijenaca. On se pozdravio nisam ni pitao ko je vidio sam da je vojnik EUFOR-a. Šta da je i bio na obilježavanju i odao počast žrtvama, kakve to veze ima", kaže za RSE Savić.

Iz EUFOR-a za Radio Slobodna Evropa kažu kako su posvećeni nepristrasnosti i svim građanima Bosne i Hercegovine, te da doprinose sigurnom i stabilnom okruženju.

Zadatak i misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini je da štiti Ustav Bosne i Hercegovine, ali i da građanima te zemlje osigura mir i stabilnost. Trenutno je u BiH više od 1.100 vojnika EUFOR-a.

Prisustvo vojnika EUFOR-a osudio je Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

"Oni koji bi trebali da štite Dejtonski sporazum, a njegov sastavni dio je Ustav Bosne i Hercegovine, i njegove odluke, oni prisustvuju obilježavanju 9. januara kao dana RS, suprotno odluci Ustavnog suda. EUFOR na skupu u Milićima", napisao je on na Twitteru (X).

SAD očekuju da pravosudne institucije sprovedu istragu u svakom slučaju kršenja zakona u vezi sa proslavom Dana RS.

Iz Ambasade SAD je saopšteno da "problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara".

Naime, na taj datum 1992. Skupština srpskog naroda u BiH je donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je tri puta presudio da je 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavan, jer diskriminiše Bošnjake i Hrvate. Nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo, za koje je propisana zatvorska kazna do pet godina.

Iz Brisela je 9. januara stigla poruka da je za njih proslava Dana Republike Srpske nezakonita.

XS
SM
MD
LG