Dostupni linkovi

Vojne snage EU počele vježbu u BiH


Vježba EUFOR-a iz jula 2023. (Ilustrativna fotografija)
Vježba EUFOR-a iz jula 2023. (Ilustrativna fotografija)

Godišnja vježba vojnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR Althea) počela je u ponedjeljak, 11. septembra i trajat će do 29. septembra širom BiH.

Vježba pod nazivom Brzi odgovor (Quick Response) će uključivati vojnike iz 22 zemlje.

Oni će privremeno pojačati postojeću prisutnost EUFOR-a koristeći pričuvne snage koje su u pripravnosti u svojim matičnim zemljama. Svrha ove vježbe je, kako je saopćeno, pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi njegovu stalnu potporu održavanju sigurnog i sigurnog okruženja u BiH.

Prethodna vježba održana je krajem oktobra prošle godine.

Planirana je i pojačana medijska kampanja za vrijeme trajanja vježbe, uključujući i informacije o specifičnostima vježbe i tačnim lokacijama.

Iz EUFOR-a navode da stanovnici BiH mogu očekivati povećanje opsega kretanja trupa i kretanja opreme pričuvnih snaga koja stiže u BiH.

Althea, mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a raspoređene su u BiH od 2004. godine kad su zamijenile misiju Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a njihov mandat svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a.

Mandat ove godine ističe početkom novembra.

Sastav EUFOR-a iz avgusta 2022.
Sastav EUFOR-a iz avgusta 2022.
XS
SM
MD
LG