Dostupni linkovi

Njemačka će dati doprinos nastavku EUFOR-ove misije u BiH


Njemačka od 2012. ne učestvuje u mirovnoj misiji Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Prijem ministrice odbrane Njemačke u Sarajevu, 4. maj 2022.

Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht boravi u posjeti Sarajevu gdje se sastala sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem.

"Zapadni Balkan uvijek je bio od velike važnosti za Njemačku, a u ovim kritičnim vremenima direktna razmjena je još važnija", piše na Twitter nalogu Ministarstva odbrane Njemačke.

Navode i da je EUFOR-ova misija Althea važan signal za stabilnost u regiji Balkana.

"Zato će Njemačka dati svoj doprinos da se ova misija nastavi", poručila je to ministrica Lambrecht, a prenosi Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Njemačkoj je važna stabilnost Balkana, jer je to jedini način da postoji stabilna Evropa", dodaju u tweetu.

Šta je Althea?

Misija EUFOR Althea mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Najduža je vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je oko 1.100 trenutno raspoređeno u zemlji.

Misija se obnavlja svake godine odlukom VIjeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. U posljednje vrijeme porastao je strah da će Rusija glasati protiv produžetka misije EUFOR-a u BiH.

Inače, Njemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji Althea.

Podžić i Lambrecht o Ukrajini

Osuđujući napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ministar Podžić naglasio je potrebu "jače saradnje i izgradnje povjerenja zemalja članica Evropske unije na putu očuvanja mira i stabilnosti, ističući stabilnost Evrope kao prioritet", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Izražavajući žaljenje zbog stradanja u Ukrajini, njemačka ministrica je istakla da Njemačka "ne smije zaboraviti i druge regije u svijetu, posebno naglašavajući važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu. U tom pogledu izrazila je želju da Njemačka pomogne Bosni i Hercegovini u procesu približavanja Evropskoj uniji, a za to je istakla nužnost stabilnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine", dodaje se u saopćenju.

Podžić se zahvalio na podršci Njemačke vezano za školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u toj zemlji te na vrijednim donacijama koje se odnose na opremanje Oružanih snaga BiH, posebno u procesu deminiranja.

Lambrecht se zahvalila na angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić i ambasadorica Njemačke Margret Maria Uebber.

XS
SM
MD
LG