Dostupni linkovi

EU zadržava Šengen ali uvodi unutrašnje kontrole


Granični prelaz Bragana između Slovenije i Hrvatske, arhivska fotografija
Granični prelaz Bragana između Slovenije i Hrvatske, arhivska fotografija
Richar Jozwiak, Brisel (priredio Nedim Dervišbegović)

Članice eurozone su rekle da će učiniti sve da zadrže slobodu kretanja u "šengenskoj zoni", koja pokriva 22 zemlje bloka, ali su također podržale uspostavljanje kontrola na nacionalnim granicama kao posljednju mjeru u slučaju povećanog priliva imigranata.

Ministri unutrašnjih poslova 27 zemalja članica su se složili da za kretanje unutar bloka neće bit potreban pasoš ali je više od polovine njih, prema medijskim izvještajima, podržalo i prijedlog Evropske komisije o privremenom uvođenju internih kontrola.

Komesar za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom je na konferencija za novinare rekla da kontrola granica treba biti uvedena samo kao privremna i posljednja mjera i da je ova odluka donešena uz opšti konsenzus.

"Postignut je opšti sporazum da se sačuva "Šengen" i nećemo ga oslabiti ni na koji način. Ovo je jednoglasna odluka zemalja članica. Postoji, međutim, potreba da pojasnimo kriterije u slučaju izvandrednih okolnosti," rekla je Malmstrom.

Malmstrom je priznala da i dalje ostaje znak pitanja u vezi toga kada kontrole granica mogu biti uvedene i da li Evropska komisija treba biti konačni arbitar u takvim situacijama.

"Neke zemlje imaju drugačije mišljenje po pitanju odluke o kriterijima," rekla je Malmstrom.

Danska uvodu carinske kontrole

Njemačka, Austrija i Češka Republika su izrazile sumnju oko toga da li EU treba da odlučuje o nacionalnim granicama.

Komesar za unutrašnje poslove EU Cecilia Malmstrom, Brisel, 12. maj 2011. godine
Druge zemlje su rekle da bi željele imati više informacija o tome kako bi mehanizmi za kontrolu granica funkcionisali.

Očekuje se da će diskusije u vezi ovog prijedloga biti nastavljene u narednim sedmicama i da će se intenzivirati kako se bude približavao veliki samit EU na kraju juna.

Razgovori o "Šengenu" i unutarnjim granicama su dominirali agendu EU prethodnih sedmica nakon što je pojačan priliv izbjeglica koje su pobjegle od nemira u Sjevernoj Africi.

Rasparave je prouzrokovao potez Francuske koja je prošlog mjeseca uspostavila kontrolu na granici sa Italijom, u nastojanju da spriječi izbjeglice iz Tunisa.

Italija je prethodno izdala privremene dozvole boravka mnogima od 25.000 imigranta koji su prethodnih mjeseci utočište potražili na Apeninskom poluotoku.

Danska je 11. maja najavila da će u u nekoliko sljedećih sedmica uvesti carinske kontrole na granici sa Švedskom i Njemačkom, navodeći prekogranični kriminal kao glavni razlog.

Brisel je rekao da će razmotriti prijedlog Kopenhagena.

Šengenska zona se proteže od Portugala to Estonije i pored članica EU uključuje i Island, Norvešku i Švicarsku. Irska, Velika Britanija, Bugarska, Rumunija i Kipar nisu potpisnice Šengenskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG