Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Različiti prioriteti Moskve i Brisela

update

Fredrik Reinfeldt i Dmitry Medvedev
Samit EU i Rusije održava se u Štokholmu. Nijedna strana međutim nema velika očekivanja, iako su na dnevnom redu važna pitanja kao što je trgovina i energija. Odnosi Brisela i Moskve još uvjek su u fazi obnavljanja nakon prošlogodišnjeg zahlađenja zbog gruzijsko-ruskog sukoba.

EU se nada da će uspjeti da dobije garancije da neće biti ponavljanja prošlogodišnjih problema sa snadbijevanjem Evrope gasom.

Takođe, EU želi da sazna da li Rusija još uvjek zainteresovana za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Evropska unija koja predstavlja 500 miliona ljudi je najveći ruski trgovinski partner i vrlo je zavisna od ruskog gasa. Moskva je, sa druge strane, zainteresovana za povećanje stranih investicija.

EU mnogo nade polaže u govor ruskog predsjednika Dimitrija Medvedva u kojem je najavio ambiciozne reforme. Benita Ferero Valdner, evropski komesar za spoljne poslove u utorak je bila optimistična:

Carl Bildt i Benita Ferrero-Waldner
“Mislim da nakon vrlo interesantnog govora predsjednika Medvedeva, u kojem je najavio da namjerava spovesti velike reforme u ekonomskom sektoru, da smo mu mi, kao EU, zaista prirodan partner za to."

Valdnerova je rekla da EU ima puno iskustva i zna kako i na koji način može biti korisna Rusiji u tom poslu.

Ruski ulazak u STO takođe se doživljava kao ključan korak kojim bi Rusija prihvatila međunarodana pravila.

I Švedski ministar inostranih poslova Karl Bild koji trenutno predsjedava EU u utorak se žalio što Medvedev tu temu prilikom govora nije ni pomenuo:

“Problemi koji postoje sa STO su tu, naravno. Međutum i pored toga što je predsjednik Medvedev rekao više veoma različitih i zanimljivih stvari o svojoj politici prije neki dan, bio sam iznenađen činjenicom da STO nije ni pomenuo. Naravno to može imati skrivenu poruku, i to će biti jedno od pitanja za Rusiju kada se sretnemo sa njim.”

Fokus Rusije na dugoročnim aspektima saradnje

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i ruski predsjednik Dmitry Medvedev na samitu
Nezaobilazna tema je i predstojeći samit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu 7 decembra.

Što se, pak, ruskih očekivanja tiče ona su znatno drugačija od onih EU.

Portparol ruskog ministra inostranih poslova Andrej Nasterenko naveo je kao ključna pitanja za njih viznu liberalizaciju i bezbjednosnu saradnju.

“Na samitu u Štokholmu Rusija će se fokusirati na dugoročne aspekte saradnje EU i Rusije, kao što su bezvizni režim, saradnja u kriznim situacijama i učvršćivanje naše energetske saradnje.”

Za EU je međutim pitanje vizne liberalizacije sa Rusijom u najboljem slučaju pitanje na “dugom štapu”. Bezbjednosna pitanja su već nešto drugo, posebno teme kao što je spriječavanje razvoja iranskog nuklearnog programa.

Nakon samita u Štokholmu, ruski predsjednik Medvedev putuje u Sloveniju gdje će u Mariboru prisusvovati kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo Slovenija - Rusija.
XS
SM
MD
LG