Dostupni linkovi

Briselske ocjene i reakcije zemalja Zapadnog Balkana


Hrvatska bi mogla okončati pregovore sa EU do kraja naredne godine, ali ostale države na Zapadnom Balkanu moraju još mnogo toga učiniti na putu ka EU.

U izvještaju o napretku Evropske komisije, koji je u srijedu predstavio evropski komesar za proširenje Oli Ren, zemlje kandidati se kritikuju zbog korupcije, slabog sudstva i drugih problema, i predočeno je da će im trebati više godina prije nego što se većina njih priključi EU.

Hrvatska je, očekivano, dobila najbolje ocjene, ali opozicija u toj zemlji kaže kako ispunjavanje preostalih zadaća iz Brisela treba da bude izvršeno prvenstveno radi građana Hrvatske. Više u tekstu Zadovoljstvo ocjenama Europske komisije.

Loše ocjene koje je Bosna i Hercegovina dobila od Evropske komisije u izvještaju o napretku ka približavanju Evropskoj uniji nisu nikakvo iznenađenje. O tome pročitajte u tekstu Loše ocjene Brisela za BiH.

Izveštaj Evropske komisije u Beogradu ocenjuju kao najbolji izveštaj do sada, ali pitanje je da li će to za Holandiju biti dovoljno da odblokira Sporazum. Više o tome pročitajte u tekstu Brisel sugeriše deblokadu Sporazuma.

U Crnoj Gori ima napretka, ali u sektoru pravosuđa, bezbjednosti, pranja novca, azila, zaštiti podataka i slobodi izražvanja bi trebalo da poboljša napredak, ocjena je Evropske komisije. O tome u tekstu Nedostaje i dalje borba protiv korupcije i kriminala.

U Prištini su zadovoljni, jer je Evropska komisija potvrdila prijedlog za početak dijaloga za proces liberalizacije viza, uključivanja u sporazum o trgovini u zoni EU i razgovore u okviru procesa stabilizacije i asocijacije. Više u tekstu Pozitivni signali za Kosovo iz Evropske komisije.
XS
SM
MD
LG