Dostupni linkovi

Izabran prvi predsednik Evropske unije


Belgijski premijer Herman van Rompuj imenovan je večeras na samitu evropskih lidera za prvog predsednika Evropske unije, izjavio je britanski premijer Gordon Braun.

Lideri Evropske unije su se takođe saglasili i da visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Unije bude britanska baronica Ketrin Ešton, komesarka za trgovinu u Evropskoj komisiji.

Francuski diplomata Pjer d Buasje imenovan je za generalnog sekretara Evropskog saveta, rekao je švedski premijer Frederik Rajnfeld na
konferenciji za novinare posle samita.

Ketrin Ešton, političarku iz redova britanskih laburista, predložio je britanski premijer Gordon Braun, koji je tek popodne prihvatio da povuče kandidaturu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za položaj predsednika Unije.

Sedam socijalističkih premijera zemalja članica EU su podržali kandidaturu dosadašnje evropske komesarke za trgovinu Ketrin Ešton, koja je dobila potporu i grupe socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka u Evropskom parlamentu.

Imenovanje baronice Ešton na mesto nezvaničnog ministra inostranih poslova EU je protumačeno i kao delimičan ustupak laburističkoj
vladi u Londonu, koja je najpre za tu funkciju kandidovala svog šefa diplomatije Dejvida Milibanda.

Miliband je, međutim, stavio do znanja da želi da preuzme položaj šefa laburističke stranke i krene u bitku za predstojeće izbore u
Velikoj Britaniji.

Predsednik, šef diplomatije i generalni sekretar Evropskog saveta su tri ključne funkcije u EU prema Lisabonskom sporazumu o preustrojstvu
Unije koji treba da stupi na snagu 1. decembra.

DO KRAJA NEIZVESNO

Do pred sam početak večerašnjeg sastanka lidera EU bilo je neizvesno ko će biti prvi njen predsednik i ministar inostranih poslova.

Uprkos nastojanjima da se postigne konsenzus o kandidatima za čelne funkcije u poslednjim satima uoči samita, evropska 27-orka do kraja je delovala duboko podeljena. Tako je odluka da bivši britanski premijer Toni Bler ipak neće biti kandidat objavljena neposredno uoči samog sastanka.

Predsedavajući Evropskom unijom švedski premijer Fredrik Rajnfeld izgubio je nadu nakon dve runde konsultacija sa liderima 27 članica da je moguć konsezus o izboru čelnih ljudi Unije pre večerašnjeg samita. On je u sredu istakao da “proces odlučivanja može trajati nekoliko sati, možda čak i celu noć”.

Da se spremala dugo noć koja se, ipak, neočekivano brzo završila svedoči I izjava neimenovanih diplomata koji su rekli da je da organizator, osim večere, pripremao i doručak za petak.

Lideri članica EU sastali su se danas u Briselu s ciljem da izaberu prvog predsednika, šefa diplomatije i generalnog sekretara Saveta
ministara EU, kako nalaže Ugovor iz Lisabona o preustrojstvu EU koji treba da stupi na snagu 1. decembra.

XS
SM
MD
LG