Dostupni linkovi

EU potpisala novi fiskalni sporazum


Sporazum koji su potpisale članice EU u Briselu, 2. mart 2012.
Sporazum koji su potpisale članice EU u Briselu, 2. mart 2012.
Sve članice EU, osim Velike Britanije i Češke, potpisale su novi fiskalni sporazum kojim će biti uvedena budžetska disciplina unutar bloka. Glavni je cilj sporazuma spriječiti velike budžetske deficite u 17 zemalja eurozone.

Novi fiskalni sporazum mora biti ratifikovan u nacionalnim parlamentima, te, u slučaju Irske, na referendumu.

Britanski premijer David Cameron, koji je uz Češku odbio da potpiše sporazum, rekao je da su ignorisani njegovi prijedlozi za ukidanje birokratskih ograničenja i unapređenje poslovanja.

Tom se stavu suprostavio predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy, koji je ustvrdio da su britanski pozivi za jačanje ekonomije EU uzeti ozbiljno i da će se naknadno uradi novi nacrt zaključaka samita.
Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel

"Oživimo ovo naše dijete pod punim imenom – dogovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju ekonomskom i monetarnom unijom. Ove jače mjere izuzetno su važne, jer pomažu u sprečavanju ponavljanja dužničkih kriza, jačaju povjerenje među zemljama članicama, a povratak povjerenja dovešće do ekonomskog rasta i zapošljavanja. To je cilj ovog kratkog i oštrog sporazuma", kazao je on.

Usvojena pravila predviđaju i kazne za prekršitelje na kojima je insistirala Njemačka, jedina evropska zemlja koja u svom Ustavu ima zabranu zaduživanja preko mjere, koja se naziva i finansijskom kočnicom.

Kritičari tvrde da je dogovor politička gesta kojom se hoće ohrabriti njemačke poreske obveznike da nastave plaćati tuđe dugove jer su najjača ekonomija Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je ovaj dogovor kao "veliki skok", i prvi korak prema stabilnosti i političkoj uniji.

Pakt će, tvrdi većina evropskih lidera, unaprijediti euro, unatoč svim negativnim proročanstvima.
XS
SM
MD
LG