Dostupni linkovi

Ekskluzivno: Pozitivna ocjena Vijeća EU za Hrvatsku


Sjedište Evropske unije u Brusselsu, arhivska fotografija
Sjedište Evropske unije u Brusselsu, arhivska fotografija
Dan Alexe

Vijeće Evropske unije je pozdravilo izniman napredak Hrvatske u ostvarivanju kriterija važnih za članstvo u EU, ističe se u nacrtu zaključaka koji će u utorak biti predstavljenima ministrima vanjskih poslova EU.

"Pristupni pregovori ušli su u završnu fazu i napreduju prema konačnom sporazumu o pristupanju," navodi se u dokumentu koji je dat dopisniku RSE u Brusselsu na uvid.

Napredak je ostvaren u mnogim područjima, uključujući i vladavinu zakona i prava.
Pristupni pregovori ušli su u završnu fazu i napreduju prema konačnom sporazumu o pristupanju


No, i dalje su potrebni konkretni koraci u ostvarivanju nezavisnosti sudstva i njegovoj djelotvornosti, borbi protiv korupcije, reformi državne uprave, pravima manjina, povratka izbjeglica i suđenjima za ratne zločine, navodi Evropsko vijeće.


Hrvatska bi trebala ubrzati aktivnosti na ispunjavanju preostalih zahtjeva, posebno onih koji se odnose na politiku tržišnog natjecanja, sudstva i osnovnih prava. Vijeće zato s posebnom pažnjom očekuje izvještaj Evropske komisije o sudstvu i temljenim pravima za prvi kvartal 2011. godine, naglašava se u izvještaju za ministre EU.

I za Hrvatsku ostaje bitna obaveza o punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Službeni Zagreb se poziva da nastavi istragu o nestalim vojnim dokumentima koje zahtjeva sud u Hagu.

Zbog aktivne uloge u regionalnoj suradnji i poboljšanju odnosa sa susjedima, Vijeće je pohvalilo Hrvatsku. Posebno je istaknuto stupanje na snagu Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom 29. studenog prošloga mjeseca.

Na sjednici šefova diplomacije EU, Hrvatska će se potaknuti da poduzme dodatne korake kako bi riješila i druga otvorena bilaterna i regionalna pitanja, posebna one koji se tiču granice, ali i nastaviti raditi na pomirenju među građanima u regiji.

U izvještaju za ministarski sastanak se izražava nada da će nova Pristupna konferencija Hrvatske i EU koja će se održati 22. decembra pokazati napredak koji je Hrvatska postigla na pregovorima u julu u novembru ove godine.
XS
SM
MD
LG