Dostupni linkovi

Biće još puno izazova do EU


Zvaničnici EU istakli su u Strazburu napredak Crne Gore ka članstvu. Postavlja se pitanje koliko je Crna Gora zaista uspješna u postizanju standarda.

Uspjeh Crne Gore na putu Evropskih integracija, koji je apostrofiran na spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u odnosu na zemlje regiona je posljedica postavljanja reformi standarda, ali zahvaljujući i problemima koje imaju zemlje u okruženju na tom put, kaže generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

"Trenutni uspjeh Crne Gore na putu evropskih integracija ne bi trebalo da zanese državne strukture jer će biti još izazova na putu ka Evropskoj uniji", kaže Radulović:

"Okruženje je ipak doprinijelo umnogome da mi ispadamo ponekad, kako nas zovu "Rt nade", međutim, ne bih, da sam na mjestu ni Vlade ni drugih državnih struktura bio ušuškan tim pohvalama. Te pohvale koje su na prečac došle one mogu i da nestanu, ukoliko neke, a prije svega Srbija od zemalja regiona, naprave određene političke poteze, a to je prije svega izručivanje Mladića i Hadžića, kada budu otklonjene sve prepreke, Srbija bi umnogome zauzela jednu sasvim drugu poziciju u očima evropskih struktura. Mislim da bi bilo dobro za cio region i imalo bi tako dobar efekat kada bi neki tako velik susjed bio na nekom dobrom putu nego na lošem. I mislim da bi onda Crna Gora ipak malo izgubila od tog sjaja koji joj je dat u ovom trenutku."

USPJEŠNA PRIČA - DA ILI NE?

Naglašavajući da je glavni crnogorski problem na putu evropskih integracija korupcija i organizovani kriminal portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da brzina kojom će se kretati Crna Gora ka Evropskoj uniji zavisi od političkih promjena koje će se dogoditi u Crnoj Gori u narednom periodu:
Trenutni uspjeh Crne Gore na putu evropskih integracija ne bi trebalo da zanese državne strukture

"Pretpostavke za brzo pridruživanje su stvorene. Sa druge strane, ova Vlada nema, očigledno nema kapaciteta da se ozbiljno suprotstavi organizovanom kriminalu i mi smo jasno rekli da to proizilazi iz činjenice što je čelni čovjek te Vlade istovremeno optužen da je čelni čovjek kriminalne mreže. Ono što bi mogao da bude zaključak jeste da ako ova Vlada ubrzo ne ode Crna Gora će dugo ostati u toj čekaonici i možda čak i duže od Albanije, sa kojom nas je, da tako kažem, upario Brisel ovom prilikom."

Poslanik manje članice vladajuće koalicije Raško Konjević ocjenjuje da pohvale čelnika Evropske unije realno govore o napretku Crne Gore i u tom kontekstu naglašava važnost što takve ocjene nijesu došle iz same Crne Gore:

"Mislim da se na taj način pohvaljuje i daje priznanje naporima koje vlast u Crnoj Gori radi. S druge strane, najbolje se demantuje što jesu u najvećem broju slučajeva bile politikantske namjere devastiranja onoga što jeste napravljeni progres države Crne Gore na putu evropskih integracija. Evropska unija, odnosno njene institucije, cijene svaku zemlju pojedinačno, to je više puta izraženo kroz stavove evropskih institucija i ja bih ovu pohvalu na račun Crne Gore tumačio u dijelu konkretnih stvari koje su urađene i koje su zavrijedile ovakve stavove od strane zvaničnika Evropske unije nego posmatranje regionalnog konteksta."

Iako dio država iz okruženja ima ozbiljnih problema na putu ka Evropskoj uniji ipak pred Crnom Gorom stoji još mnogo posla i izazova, kaže Goran Danilović iz Nove srpske demokratije koji smatra da je važnije hoće li u Crnoj Gori postojati jedinstven pozitivan utisak o napretku, nego što će pohvale dolaziti sa strane:

"Viznu liberalizaciju ćemo dočekati zajedno sa Srbijom i Makedonijom. Vidite i sami da su negdje na repu, bez uvrede, integracija Makedonija i Albanija. U poređenju sa njima mi donekle ponekad i zaslužimo pohvalu. Ja se najiskrenije radujem svakoj pohvali, makar je dijelili ljudima iz izvršne vlasti za koje mislim da nikad ne zaslužuju pohvalu za bilo koji posao, ali se radujem zbog toga što to znači da nećemo biti zaboravljeni od strane Evropske unije, da su spremni da verifikuju dobrim svaki naš potez, a istovremeno znam da je samo nama u Crnoj Gori važno da znamo jesmo li mi uspješna priča ili ne."
XS
SM
MD
LG