Dostupni linkovi

Nova etapa pridruživanja Zapadnog Balkana


Proces ulaska novih zemalja u članstvo Evropske unije treba da se nastavi, a Švedska će nastojati da tokom svog predsedavanja Evropskom unijom ceo Zapadni Balkana uvede u novu fazu pridruživanja Uniji.

Ovo su u subotu, na završetku zasedanja šefova diplomatija EU, u Stokholmu, izjavili visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana i predsedavajući švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt.

"Želeo bih da Švedska bude u stanju da tokom predsedništva EU, idućih par meseci, dovede ceo Zapadni Balkan u novu etapu procesa ulaska u članstvo Unije", rekao je Bilt na završnoj konferenciji za štampu nezvaničnog sastanka ministara EU.

Solana je istakao da s velikim zadovoljstvom može reći da je današnji susret šefova diplomatija EU i zemalja kandidata, Hrvatske, Makedonije i Turske, bio "veoma plodan i dokazuje da proces ulaska novih zemalja u članstvo EU treba da se nastavi".

Solana je dodao da su evropski ministri s šefom turske diplomatije Alijem Babačanom razmenili mišljenje o Bliskom istoku, Zapadnom Balkanu, Kavkazu.

Bilt je podvukao da je "ohrabren novim tonom" u kontaktima slovenačkih i hrvatskih zvaničnika oko rešavanja medjusobnog graničnog spora zbog kojeg su zaustavljeni pregovori Hrvatske s EU, ali nije mogao da potvrdi izveštaje da bi na predstojećem redovnom sastanku šefova diplomatija EU moglo doći do nekog zaokreta u slovenačko-hrvatskom sporu i održavanja nove medjuvladine konferencije EU-Hrvatska.
XS
SM
MD
LG