Dostupni linkovi

EU odobrila fond od 17,5 milijardi eura za 'zelenu' tranziciju 


Solarni paneli i vjetrenjače, ilustracija
Solarni paneli i vjetrenjače, ilustracija

Države članice Evropske unije dale su finalno odobrenje za osnivanje fonda od 17,5 milijardi eura (21,27 milijardi dolara) koji bi pomogao da odviknu ekonomije od fosilnih goriva ili industrija sa intenzivnim efektom stakleničkih plinova i ublaže društveno-ekonomske troškove tranzicije.

Dizajniran je za podršku zajednicama koje su najviše pogođene planovima za zatvaranje sektora uglja, treseta i uljnih škriljaca ili drugih industrija koje intenzivno emitiraju gasove. Podržavaće projekte koji uključuju zatvaranje rudnika uglja i prekvalifikaciju radnika, navodi Reuters.

Zemlje EU usvojile su regulativu o Fondu za pravednu tranziciju (JTF) 7. juna, posljednju prepreku prije nego što stupi na snagu.

Projekt je odobrio Evropski parlament prošlog mjeseca. JTF je jedna od mjera koje EU poduzima kako bi postigla svoj cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55% do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050.

Kombinuje novac iz budžeta EU i fonda za oporavak COVID-19.

"Fond za pravednu tranziciju pružit će prijeko potrebnu podršku kompanijama i radnicima na lokalnom nivou, tako da se zajedno možemo boriti protiv klimatskih promjena kao Unija, ne ostavljajući nikoga iza sebe", rekao je Nelson de Souza, portugalski ministar za planiranje, čija zemlja trenutno predsjedava EU.

Da bi dobile sredstva zemlje će morati podnijeti planove Evropskoj komisiji na odobrenje, pokazujući kako će novac iskoristiti za prelazak na zeleniju industriju.

Poljska je u kandidat za najveći udio novca, a slijede Njemačka i Rumunija. Sve tri imaju regije za vađenje uglja.

Komisija je, međutim, upozorila da poljska regija Bogatynia neće dobiti sredstva ako vlada nastavi s planom da rudnik uglja Turow ostane otvoren do 2044. godine

Novac JTF-a ne može se trošiti na nuklearnu energiju ili fosilna goriva, uključujući prirodni gas.

Komisija je predložila da se u taj fond stavi 40 milijardi eura, iako je taj iznos smanjen tokom pregovora između zemalja EU prošlog ljeta o budžetu Unije.

XS
SM
MD
LG