Dostupni linkovi

Smanjuju se cijene rominga između država Zapadnog Balkana i EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Od oktobra naredne godine počinje smanjenje cijena rominga između država Zapadnog Balkana i članica Evropske unije (EU), prema deklaraciji potpisanoj u utorak, 6. decembra.

Predstavnici telekom operatera iz država članica EU i zemalja Zapadnog Balkana su deklaraciju potpisali u Tirani, uoči samita EU-Zapadni Balkan.

Prema potpisanoj deklaraciji, nakon što od oktobra 2023. godine počne smanjenje cijena rominga, cilj je da se u jednom trenutku roming poptuno ukine između EU i Zapadnog Balkana.

Za sada nije poznato više detalja. Vijest o potpisanom sporazumu objavilo je na Twitteru i Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), operativno tijelo Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Zapadnobalkanski region inače je od 1. jula 2021. godine zona bez rominga (roaming). Građani plaćaju pozive, SMS poruke i internet saobraćaj po cijeni svojih matičnih operatera, ako se nalaze na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije.

Sporazum o romingu država Zapadnog Balkana potpisan je u aprilu 2019, nakon čega su od jula te godine cijene telefonskih poziva smanjene za oko 27 posto, a njime je bilo predviđeno i potpuno ukidanje rominga od jula 2021.

XS
SM
MD
LG