Dostupni linkovi

Vučić i Kurti se sastaju u nedelju ili ponedeljak, rečeno RSE


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti

Susret predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i premijera Kosova Albina (Aljbin) Kurtija biće održan u nedelju, 20 novembra, ili najkasnije u ponedeljak, 21 novembra, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.

Tačan termin će zavisiti od potvrde lidera, odnosno kako kažu evropski izvori, od logistike i dostupnosti strana.

Ako se susret održi u nedelju biće to u popodnevnim satima, a u slučaju da se pomeri za ponedeljak, onda bi se lideri sastali već ujutro.

Susret dvojice lidera će biti održan uoči početka imlementacije odluke kosovskih vlasti o novčanim kaznama za vlasnike vozila sa srpskom registracijom.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) je u ponedeljak 14 novembra, upozorio da se rešenje o tablicama treba pronaći pre 21 novembra.

Ranije u petak, 18 novembra, portparol EU Peter Stano je potvrdio da je Brisel pozvao lidere na sastanak te je izrazio nadu da će do susreta doći "veoma brzo".

U međuvremenu, Vučić je stigao u Atinu, gde se oglasio na Instagramu o predstojećem susretu.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade da počne sa primenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na severu Kosova.

Šef evropske diplomatije Borell je ocenio da se radi o "najozbiljnjoj krizi od 2013 godine".

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

XS
SM
MD
LG