Dostupni linkovi

EU još bez odluke o raskidu ugovora sa firmom 'Valneva'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropska komisija saopćila je u ponedjeljak, 16. maja, da nije donesena konačna odluka o raskidu ugovora s kompanijom "Valneva", koji se odnosi na isporuku vakcina protiv korona virusa.

Kompanija "Valneva" ranije je u ponedjeljak objavila da je od Evropske komisije primila obavijest o namjeri da raskine ugovor.

Ta objava pokrenula je rasprodaju dionica kompanije, koje su u nekoliko sati izgubile petinu svoje vrijednosti, piše Reuters.

Glasnogovornik Evropske komisije Stefan de Keersmaecker potvrdio je da je izvršna vlast EU obavijestila kompaniju o svojoj namjeri da raskine ugovor, ali je rekao da će konačna odluka biti donesena tek nakon konsultacija sa "Valnevom".

Na brifingu za medije on je nevao da je obavijest kompaniji poslana nakon dogovora s vladama članica EU, ali je rekao da je to samo početak procesa.

"'Valneva' sada može predložiti alternativna rješenja i tek nakon toga će EU odlučiti hoće li raskinuti ugovor", rekao je glasnogovornik.

Prema sporazumu, "Valneva" je pristala isporučiti do 60 miliona doza vakcina tokom dvije godine, navodi Reuters.

"Valneva" je osma kompanija s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi vakcina protiv COVID-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

XS
SM
MD
LG