Dostupni linkovi

EU daje novac za ubrzanje vakcinacije u Africi


Red za vakcinaciju u Južnoafričkoj republici, novembar 2021. godine
Red za vakcinaciju u Južnoafričkoj republici, novembar 2021. godine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija izdvojiti još novca za ubrzavanje vakcinacije u afričkim državama.

Afričke države zaostaju za brojem vakcinisanih protiv COVID-19, uprkos zalihama vakcina koje su do sada poslate.

Na afričkom kontinentu vakcinacija je počela kasnije nego u bogatijim državama, koje su sa početkom proizvodnje vakcina, krajem 2020. godine, otkupljivale zalihe.

Poslednjih meseci zalihe vakcina u Africi su eksponencijalno porasle, ali mnoge države se suočavaju sa poteškoćama da ih potroše.

Neke zemlje, poput Konga i Burundija, iskoristile su manje od 20 odsto dostupnih doza, podaci su Gavija, neprofitne globalne alijanse za vakcine. .

"Moramo da uložimo napore da ubrzamo vakcinaciju, posebno u afričkim zemljama gde su stope vakcinacije najniže", rekla je Fon der Lajen 9. februara, na konferenciji u Dakaru u Senegalu.

Ona je rekla da će EU izdvojiti 125 miliona evra (143 miliona dolara) da pomogne državama da obuče medicinsko osoblje za vakcinaciju, pored 300 miliona evra koje je EU već izdvojila za tu namenu.

EU, kako je rečeno, poruku sada želi da "prebaci sa vakcina na vakcinaciju" u Africi.

Fon der Lajen je izjavila da će EU nastaviti da šalje doze u Afriku, sa ciljem da isporuči 450 miliona vakcina do leta - što je tri puta više od već datih količina.

Gavi, koji zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom vodi najveći svetski program za razmenu vakcina protiv COVID-19 - COVAX, saopštio je da je stopa upotrebe vakcina u 91 državi iz programa podrške 67 odsto.

Ali, neke države znatno zaostaju za tim prosekom. Zambija, Čad, Madagaskar, Džibuti, Somalija, Burkina Faso i Uganda iskoristili su samo jednu trećinu doza koje su dobili, saopštio je Gavi, pozivajući se na podatke ažurirane do kraja januara.

Samo oko 10 odsto Afrikanaca je do sada vakcinisano protiv COVID-19.

Evropske diplomate su ocenile da su kratak rok trajanja vakcina, ograničeni kapaciteti za skladištenje, loša zdravstvena infrastruktura i neodlučnost o vakcinama među glavnim razlozima koji ometaju vakcinaciju u Africi.

XS
SM
MD
LG