Dostupni linkovi

Članice EU traže od Mađarske da ne blokira podršku Ukrajini


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovara s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na inauguraciji novog ukrajinskog predsednika Havijera Mileija, Buenos Ajres, 10. decembar 2023.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovara s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na inauguraciji novog ukrajinskog predsednika Havijera Mileija, Buenos Ajres, 10. decembar 2023.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je u ponedeljak Uniju da pojača podršku Ukrajini, dok Mađarska preti da će staviti veto na veću podršku toj ratom razorenoj zemlji na samitu ove nedelje.

Strahovi da bi evropska podrška Ukrajini mogla biti ometena rastu u isto vreme dok je podrška ključnog saveznika Kijeva, Sjedinjenih Država, dovedena u sumnju protivljenjem republikanaca u američkom Kongresu.

"Nadam se da evropsko jedinstvo neće biti narušeno, jer ovo nije trenutak da oslabimo našu podršku Ukrajini", rekao je Borelj uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica EU.

Lidera Evropske unije održaće u četvrtak ključni sastanak uoči kojeg je mađarski premijer Viktor Orban – najveći saveznik Rusije u EU – preti da će blokirati milijarde pomoći i odložiti pregovore o članstvu Kijeva u EU.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u ponedeljak da bi bilo "razorno" i za Ukrajinu i za EU ako evropski lideri njegovoj zemlji ne daju zeleno svetlo za početak pregovore o članstvu na samitu.

"Ne mogu da zamislim, ne želim ni da govorim o razornim posledicama koje će nastati ako Savet (EU) ne donese ovu odluku", rekao je Kuleba novinarima po dolasku na sastanak sa ministrima spoljnih poslova EU u Brisel.

Finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen nazvala je poziciju Mađarske "veoma, veoma žalosnom".

"Od ključnog je značaja da nastavimo da pomažemo Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno, i to ne samo zbog Ukrajine, već i zbog nas", rekla je ona.

Evropske diplomate veruju da Orban koči podršku Ukrajini kako bi izvršio pritisak na Brisel da oslobodi milijarde evra podrške EU Budimpešti zamrznute zbog spora oko vladavine prava.

"Ovo ne bi trebalo da bude igra cenjkanja, ali naravno, u ovoj situaciji, moramo da pronađemo sve moguće kanale koji mogu da pomognu u pronalaženju rešenja", rekla je Valtonen.

Letonski ministar spoljnih poslova Krisjanis Karins rekao je da je pozicija Mađarske "izazov".

"U Evropi smo se suočili s mnogim izazovima, unutrašnjim izazovima u prošlosti, i svaki put smo… ih prevazišli", rekao je on.

Na samitu ove nedelje EU razmatra sporazume o davanju dodatne finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, dopunjavanju fonda za oružje Kijevu s pet milijardi evra i odobravanje Kijevu početak pristupnih pregovora sledeće godine.

Izvori: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG