Dostupni linkovi

EU osuđuje agresivne akcije Rusije, Ukrajini dodeljuje 1.2 miljarde eura hitne financijske pomoći


Zastave Ukrajine i Evropske unije
Zastave Ukrajine i Evropske unije

Savet ministara Evropske unije (EU) je zaključima osudio “kontinuirane agresivne akcije i pretnje Rusije protiv Ukrajine i poziva Rusiju na deeskalaciju, pridržavanje međunarodnog prava i konstruktivno angažovanje u dijalogu kroz uspostavljene međunarodne mehanizme”.

Pozivajuċi se na posledni sastanak lidera država članica EU, u zaključima sa ministarskog sastanka se ponavlja da “svaka dalja vojna agresija Rusije protiv Ukrajine imaće ogromne posledice i teške troškove”.

Ovi zaključi su usvojeni na redovnom sastanku ministara inostranih poslova država članica EU koji se održava u Briselu.

U usvojenom dokumentu se između ostalog upozorava da je evropska bezbednost “nedeljiva” i da svako osporavanje evropskog bezbednosnog poretka utiče na bezbednost EU i njenih država članica.

“EU potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i drugih partnera iz istočnog susedstva u okviru njihovih međunarodno priznatih granica, i poziva Rusiju da se ponovo konstruktivno angažuje u postojećim međunarodnim okvirima za održivo i mirno rešavanje sukoba”, stoji u zaključcima.

Situaciji u Ukrajini ċe se šefovi evropskih diplomatija vratiti kasnije u toku dana kada ċe raspravu oko ovog pitanja voditi zajedno sa američkim držvanim sekretarom Anthony Blinkenom (Entoni).

EU šalje financisjku podršku Ukrajini

Predsednica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen (fon der Lajen) je saopštila da je dodelila 1.2 milijardi eura za Ukrajinu, gde se obuhvataju hitni krediti i grantovi.

“Ovaj paket će pomoći Ukrajini da sada reši svoje finansijske potrebe zbog sukoba”, navela je von der Leyen dodajuċi da ċe odmah raspodeliti 600 miliona eura čim ovaj paket bude usvojen u Savetu EU i Evropskom parlamentu.


Odluka o odvajanju ove sume finasijske pomoċi dolazi nakon što je predsednica EK, u petak 21 januara, razgovarala sa predsednikom Ukrajine, Volodymirom Zelenskim (Volodimir) o, kako je rekla, “o situaciji u Ukrajini koju su stvorile agresivne akcije Rusije”.

U razgovoru oko načina kako bi EU nastavila pomoċ Ukraijini, u kratkom i srednjem roku, Ursula von der Leyen je najavila da ċe Evropska komisija ove godine skoro udvostručiti svoju bilateralnu pomoć Ukrajini u vidu grantova.

XS
SM
MD
LG