Dostupni linkovi

EU: Učiniti više na unapređenju LGBT prava u Srbiji


Sa protesta protiv nasilja nad LGBT popuacijom, Beograd, oktobar 2011
Sa protesta protiv nasilja nad LGBT popuacijom, Beograd, oktobar 2011
Predstavnici zapadnih zemalja u Beogradu navode da vlasti u Srbiji moraju mnogo više da se založe za unapređenje prava i položaja LGBT populacije. Najnoviji izveštaji pokazuju da su fizički napadi na osobe drugačije seksualne orijnetacije porasli za 30 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Evropska unija pomno prati stanja ljudskih i manjinskih prava u Srbiji i to će biti jedna od prvih tema u pregovorima o članstvu.

Kada je reč o položaju LGBT, imajući u vidu porast nasilja, prošlogodišnju zabranu Parade ponosa i nerede na tom događaju godinu dana ranije, vlasti baš i neće imati mnogo čime da se pohvale.

Stoga šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenjuje se na unapređenju položaja LGBT zajednice mora raditi više.

“Svi se sećamo odluke od prošle godine da se pod pretnjama nasiljem otkaže Parada ponosa. Takođe se sećamo slika iz 2010. i brojnih incidenata u gradu, napada na policajce. To su veoma tužne slike i želim jasno da kažem da se to nije dogodilo zbog organizatora Parade, već zbog onih koji su doneli nasilje na ulice. Ono na čemu se mora raditi jeste da ovo ne bude tema samo za jedan dan, već da konstantno radimo na tome kako da promovišemo prava LGBT zajednice široko u društvu,” rekao je Dežer.

Dragan Đilas
Dragan Đilas
Iako je prošle godine bio jedan od mnogobrojnih koji su, podržavajući otkazvanje Parade ponosa u Beogradu, odgovornost za eventualne nerede jednako videli u organizatorima ovog događaja i ekstremistima koji su pretili da će krv ulicama liti, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas danas zvuči kao glavni promoter LGBT prava.

Pohvalio se tako prostorima za smeštaj, koje grad priprema za one kojih su se porodice odrekle samo zbog istopolne orijentacije, no izbegao je odgovor na pitanje hoće li ove godine biti Pride-a.

“Očekujem da svi zajedno vršimo pritisak na one političare koji se deklarativno zalažu za prava LGBT populacije, a kada se isključe kamere, kada na telefonskoj vezi nije američki ambasador ili neki od ambasadora iz zemalja Evropske unije, njihov stav bude mnogo gori od stavova nekih političara koji ih javno iznose”, poručio je Đilas koji je, podsećamo, u jeku rasprave o održavanju prošlogodišnje Parade ponosa, bio među onima koji su svoja uverenja javno izneli.

Rastu nasilje i napadi

“Moji su lični stavovi mnogo bliži stavovima gospodina Glišića i ja to ne krijem uopšte”. Vladan Glišić lider je pokreta Dveri, desničarske organizacije koja je nedavno prerasla u političku stranku.

Autori su čuvene porodične šetnje, koja je uz promociju tzv. tradicionalnih vrednosti, prethodila krvoproliću na Paradi ponosa 2010. godine.

Dve godine kasnije, rastu nasilje i napadi na LGBT osobe, pokazuje to novi izveštaj Gej strejt alijanse.

“Broj prijavljenih slučajeva nasilja tokom 2011. bio je za 30 odsto veći nego godinu dana ranije", navodi Lazar Pavlović.

Broj prijavljenih slučajeva nasilja tokom 2011. bio je za 30 odsto veći nego godinu dana ranije. Od 20 slučajeva koji se pominju u našem izveštaju, 15 se odnosi na fizičko nasilje, dok se ostali odnose na diskriminaciju na radnom mestu ili u domenu socijalne zaštite", naveo je predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović.

Iako su tokom 2011. donete neke od presuda za pretnje i napade optuženim liderima ekstremističkih organizacija poput Obraza i 1389., većina ih je još uvek nepravosnažna, a Ustavni sud još uvek nije doneo odluku o zabrani njihovog delovanja. Govor mržnje prisutan je u javnosti i na društvenim mrežama.

Rad institucija i promovisanje osnovnih ljudskih prava mora se usmeriti ka ljudima koji su misle drugačije, savetuje zamenik ambasadora Velike Britanije u Beogradu Dejvid Mekfarlan.

“Nadam se da ćemo videti jačanje institucija i ulogu novog Ministarstva koje će nastaviti dijalog i unapređenje položaja LGBT populacije, koji svi želimo,” navodi Mekfarlan.

LBGT zajednica ima veliku podršku SAD u borbi za svoja prava, poručila je američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik.

„Osobe lezbijske, gej, biseksualne i transeksualne orijentacije su ljudska bića sa istim pravima koja pripadaju svim muškarcima i ženama bez obzira na njihovu nacionalnost, etničku pripadnost, pol ili seksualnu orintaciju”, podsetila je Vorlik.

To je prva i osnovna poruka koju društvo u Srbiji još uvek nije prihvatilo. Puno će još vremena proći dok ne bude, poput američke ambasadorke, moglo da se pohvali zalaganjima svojih lidera. Predsednik SAD Barak Obama stao je nedavno na stranu većih prava za LGBT zajednicu, podržavši istopolne brakove.
XS
SM
MD
LG