Dostupni linkovi

Europska unija spašava španjolske banke


Španski ministar ekonomije Luis de Guindos i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker
Vrijednost evropskih dionica porasla je nakon što su ministri eurozone dogovorili paket spašavanja posrnulih španjolskih banaka kako bi se izbjeglo da četvrta evropska ekonomija padne u još dublju recesiju. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je to tek predah i da problemi u eurozoni i dalje ostaju.

Sastanak ministara financija zemalja eurozone u Bruxellesu trajao je gotovo devet sati, bez prekida, do dva sata ujutro. Ishod maratonskog sastanka je dogovor o hitnoj pomoći Španjolskoj, i to od 30 milijardi eura koja bi trebala stići do kraja jula.

Premijer Luksenburga i ministar financija Jean Claude Junkers je pojasnio :

“Podržali smo produženje odgode roka za smanjenje deficita španjolskog budžeta do 2014. Zaključak smo donijeli na osnovu preporuke Evropske komisije da trebamo poduzeti mjere kako bi se izbjeglo pogoršanje ekonomske situacije u Španjolskoj što bi se onda odrazilo i na budžetski deficit. Očekujemo da Španjolska sa svoje strane poduzme mjere kako bi ispoštovala novi rok do 2014”, rekao je Junkers.

“Uspostavili smo privremeni dogovor oko pomoći koju ćemo pružiti Španjolskoj, a ona bi ukupno mogla iznositi oko 100 milijardi eura. Neke zemlje poput Njemačke, Nizozemske i Finske morat će se o tome izjasniti u parlamentu”, rekao je nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager koji se nada da će uvjeti pružanja pomoći biti dogovoreni u slijedećih tjedan dana.

Povjernik Unije za ekonomska i financijska pitanja Olli Rehn naglasio je da se radi o velikom izazovu, ali da cilj može biti postignut.

“To je značajno zbog brojnih problema sa kojima se suočava Španjolska. Potrebna joj je obnova bankarskog sektora, strukturalne reforme za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta, i sredjivanje javnih financija – i na sve te izazove treba odgovoriti sa jednako snažnom odlučnošću”, upozorio je Rehn.

Predstavnici Evropske centralne banke upozorili su da je evropska dužnička kriza teža nego što je bila 2008., kada je inicirana propašću američke investicijske banke Lehman Brothers.

Ministri finanacija ponovno su imenovali luksemburškog premijera i ministra financija Jean Claude Junckera za čelnika eurogrupe još dvije i pol godine.

No, najdugovječniji predsjednik jedne evropske vlade izjavio je kako namjerava odstupiti s funkcije krajem ove ili početkom iduće godine.

Njemac Klaus Regling biti će upravitelj Evropskoga stabilizacijskog mehanizma budući da je do sada bio na čelu privremenog stabilizacijskog fonda.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG