Dostupni linkovi

Tužiteljka EU: Slovenija podriva pravosudni sistema Unije


Slovenački premijer Janez Janša

Kancelarija javnog tužioca EU optužila je u petak Sloveniju za podrivanje pravosudnog sistema Unije i izrazila sumnju u adekvatnu zaštićenost budžeta tog bloka zemalja od prevare ili korupcije.

Cilj te kancelarije (EPPO), koja je počela sa radom u junu, jeste nezavisna istraga krivičnih dela u vezi sa budžetom EU, poput korupcije.

Slovenija je jedina članica koja nije imenovala dva tužioca agencije.

Glavna tužiteljka EU Laura Koveši rekla je danas članovima Evropskog parlamenta da "činjenica da država članica sprečava adekvatno funkcionisanje pravosudne institucije EU uspostavlja veoma opasan presedan".

Koveši je rekla da Kancelarija koju vodi mora da radi "kao da ne postoji u Sloveniji".

"U ovoj situaciji, kako Slovenija može da osigura adekvatan i potpun nadzor nad telima odgovornim za upravljanje i kontrolu fondovima Unije? Kako Slovenija može da garantuje efikasno sudsko procesuiranje svih otkrivenih nepravilnosti? Da li je budžet EU adekvatno zaštićen", upitala je Koveši.

Proces odabira delegata vodilo je veće slovenačkih tužilaca. Međutim, premijer Janez Janša rekao je u julu da procedura „nije sprovedena kako treba“. Istakao je da su za to mesto predložena samo dva kandidata, "iako se javilo nekoliko kandidata", podseća AP.

Janša je optužio sopstveni pravosudni sistem svoje zemlje da isuviše sporo reaguje na probleme prevara i korupciju.

Odlaganje je izuzetno neugodno za EU s obzirom na to da Slovenija predsedava blokom koji čini 27 zemalja do kraja godine. EPPO čine 22 članice EU. Mađarska, Poljska i Švedska odlučile su da se ne pridruže, a Danska i Irska su odustale.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je na početku predsedavanja Slovenije da je javno tužilaštvo "ključna komponenta u zaštiti novca poreskih obveznika EU".

„Vrlo je dobro što se Slovenija potpisala, a sada Slovenija mora dostaviti i sarađivati sa EPPO -om“, rekla je ona. "Računam na to da će premijer što pre priložiti imena kandidata EPPO -u," dodala je.

Portparol komisije, koja predlaže zakone EU i nadzire njihovo donošenje, rekao je da je Brisel u vipe navrata slao pisma i razgovarao sa slovenačkim vlastima. „Ovo nije održiva situacija“, rekao je portparol Kristijan Vigand.

Evropski komesar za pravosuđe Didijer Rajnders je zapretio da će tužiti Sloveniju Evropskom sudu, ako ne bude poštovala svoje obaveze. Međutim, malo je verovatno da će se komisija reagovati pre nego što slovenački upravni sud donese odluku o žalbama dva tužioca čije su kandidature odbijene, ocenjuje AP.

XS
SM
MD
LG