Dostupni linkovi

Britanija i EU postigli dogovor oko Sjeverne Irske


Britanski premijer Rishi Sunak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, 27. februara 2023.
Britanski premijer Rishi Sunak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, 27. februara 2023.

Velika Britanija i Evropska unija postigli su novi dogovor o trgovinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku nakon Brexita, rekli su izvori za BBC.

"Sporazum je postignut. Dogovor je postignut", reki su izvori britanske vlade.

Sjevernoirski protokol je glavni predmet tenzija između Londona i Brisela, tri godine poslije Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Protokol, pregovaran u isto vrijeme kada sporazum o Brexitu, odnosi se na Sjevernu Irsku, koja ima jedinu britansku kopnenu granicu sa EU, odnosno sa Irskom koja je članica Unije.

Prema tom protokolu, ta britanska pokrajina je ostala u jedinstvenom evropskom tržištu i osigurava carinsku kontrolu između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije.

"Premijer želi osigurati da sporazum riješi praktične probleme na terenu, osigura nesmetane trgovinske tokove unutar cijele Velike Britanije, zaštiti mjesto Sjeverne Irske u našoj Uniji i vrati suverenitet narodu Sjeverne Irske", stoji u izjavi Sunakove kancelarije uoči sastanak sa predsjednicom Evropske komisije, prenosi Reuters.

Očekuje se da će sporazum olakšati fizičke provjere robe koja teče iz Britanije u Sjevernu Irsku i dati britanskoj pokrajini pravo na riječ o pravilima EU koja mora primijeniti pod komplikovanim uslovima Brexita.

Rješavanje postojećih tenzija sa Briselom moglo bi pomoći u otključavanju poboljšane saradnje u drugim oblastima, uključujući regulaciju finansijskih usluga i naučnih istraživanja.

XS
SM
MD
LG