Dostupni linkovi

EU se sastaje kako bi odlučili o sankcijama Bjelorusiji


Sigurnosno osoblje provjerava prtljag koji je bio na letu na kojem je uhapšen Pratasević, 23. maja 2021.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije započeli su razgovoreo mogućim ekonomskim sankcijama protiv Bjelorusije usred međunarodne osude zbog nedavnog prisilnog slijetanja putničkog aviona u Minsk nakon čega je uhapšen novinar i njegova djevojka.

“Otmica aviona i pritvaranje dvoje putnika je potpuno neprihvatljiva, i mi ćemo početi razgovarati o provedbi sektorskih i ekonomskih sankcija”, rekao je šef vanjske politike Evropske unije Josep Borell 27. maja ulazeći na sastanak ministara vanjskih poslova u Lisabonu.

Borell je dodao da je rad na novom krugu sankcija bjeloruskim pojedincima trenutno u naprednoj fazi.

Nekoliko ministara reklo je da bi sankcije EU trebale da budu usmjerene na sektore koji najviše donose koristi bjeloruskom liderstvu, poput sektora nafte i kalijuma.

“Jasno je da nećemo biti zadovoljni malim koracima, ali da namjeravamo da sankcijama ciljamo ka ekonomskoj strukturi i finansijskim transakcijama u Bjelorusiji”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Bjeloruski autoritarni lider Aleksandar Lukašenko i njegovi saveznici već se nalaze pod nizom zapadnih sankcija zbog brutalnog suzbijanja masovnih protesta koji su uslijedili nakon njegovog osporavanog ponovnog izbora za šesti mandat u avgustu 2020. godine.

U međuvremenu, Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo održat će hitan sastanak u Kanadi kako bi razgovarali o prisilnom preusmjeravanju aviona Ryanaira koji je letio iz Grčke la Latviji 23. maja.

Evropski zrakoplovni regulator već je pozvao sve kompanije da izbjegavaju bjeloruski zračni prostor iz sigurnosnih razloga.

Bjeloruski nacionalni prevoznik Belavia izjavio je 27. maja da su bili prisiljeni otkazati letove u osam zemalja zbog ograničenja koje su im nametnule druge zemlje.

Vijeće sigurnosti UN-a reklo je da se radi o incidentu “bez presedana i da je neprihvatljivo”.

Također su pozvali Bjeorusiju da odmah oslobodi novinara i opozicionog aktivistu Ramana Prataseviča i njegovu djevojku Sofiju Sapegu koja je putovala sa njim.

Dvadesetšestogodišnji Pratasevič suočava se sa optužbama da stoji iza građanskih nemira, što je krivično djelo za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora. On je bio ključni administrator Telegram kanala Nexta Live koji je pratio proteste koji su izbili prošle godine u Bjelorusiji.

Let Ryanaira preusmjeren je nakon što je Lukašenko naredio MiG-29 borbenom avionu da isprati avion jer su bjeloruske vlasti dobile informaciju da je bomba u avionu.

U prvim javnim komentarima o incidentu Lukašenko je optužio Zapad da je svojom reakcijom na incident “prešao crvenu liniju”.

U obraćanju parlamentu Lukašenko koji Bjelorusijom vlada od 1994. godine upozorio je da je njegova zemlja na rubu “ledenog rata” sa svojim neprijateljima koji pokušavaju potkopati njegovu vladavinu.

XS
SM
MD
LG