Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU se muči oko spoljne politike nakon uspona populista


Lideri EU na samitu u Briselu u decembru.

Uspon na vlast anti-EU populista u nekim zemljama članicama Evropske unije otežao je Evropskoj usuglašavanje zajedničkih izjava o brzo razvijajućim vanjskim krizama, čime se povećava prijetnja dragocjenom statusu ovog bloka kao "mekane sile", kažu diplomati u analizi Reutersa.

Na kraju sastanka ministara vanjskih poslova koji se održao u ponedjeljak, zemlje EU se nisu uspjele dogovoriti oko tri izjave o vanjskoj politici – o Venecueli, o vezama sa Arapima i o ruskim kršenjima sporazuma o raketnom naoružanju, uprkos pregovorima koji su trajali danima.

Iako je izjava o Iranu konačno odobrena, ona je uzastopce bila blokirana zbog izbora riječi u samo jednom pasusu.

"Imamo problema u strojarnici," rekao je jedan EU izaslanik.

Doći do zajedničkog mišljenja među 28 zemalja članica nikada nije bilo lako, ali to se smatra kičmom diplomatskih uspjeha uspjeha ekonomski moćne EU. Među tim uspjesima su cementiranje prodemokratskih revolucija u Ukrajini i Tunisu, kao i posredovanje u historijskom nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Uprkos energičnom javnom profilu šefice vanjske politike Eu Federice Mogherini, pokušaji da se mišljenja usuglase po pitanjima koja se kreću od spora oko Južnog kineskog mora pa sve do Izraela i Palestine su se raspali u zadnjem momentu.

Ovakve podjele su također spriječile EU da brzo nametne ekonomske sankcije za povrede prava, kao što često rade SAD, kažu diplomati.

Približavanje izbora za Evropski parlament u maju bi moglo pogoršati situaciju, jer 'mainstream' političke partije zauzimaju sve oštrije pozicije u Briselu koje dobro prolaze u matičnim zemljama, rekao je drugi diplomat.

"Radimo petkom navečer, vikendom, imamo beskrajne sastanke o ovim dokumentima i onda, u ponedjeljak, neko se pojavi i uloži veto," dodao je treći diplomata.

Većinsko glasanje ili Red Bull?

Dok je Britanija ometena planiranim izlaskom iz Evropske unije koji se treba desiti sljedećeg mjeseca i sa populistima na vlasti u Italiji, francusko-njemačka alijansa koja je podupirala integraciju EU nije uvijek dovoljna.

Diplomati kažu da narušeno jedinstvo u široj Evropskoj uniji znači da poteškoće postaju mnogo očitije, a posljedice sve javnije, neovisno od geopolitičkih pitanja čijem razrješenju blok želi pomoći.

Unatoč podršci Evropskog parlamenta u priznavanju samoproglašenog privremenog predsjednika Venezuele, Juana Guaida, Italija je blokirala švedski kompromis oko njegovog priznanja, plašeći se ljutnje Rusije koja je podržala predsjednika Nicolasa Madura.

Ali kada je u pitanju prozivanje Moskve za kršenje nuklearnog sporazuma INF iz iz hladnoratovskog perioda, što je učinio NATO, Kipar je to blokirao, zajedno sa Grčkom. Atena je uradila istu stvar u Ujedinjenim nacijama 2017. godine, kada je EU nastojala kritizirati stanje ljudskih prava u Kini.

Mađarska, koja je, skupa sa Italijom, žestoki kritičar evropske imigracijske politike, također se pojavila kao prepreka. Budimpešta je u ponedjeljak odbacila zajedničku deklaraciju sa Ligom arapskih zemalja jer je prvobitni nacrt spominjao UN-ov pakt o migraciji koji je Mađarska odbacila.

"Ministarski sastanak EU i Arapa je zahtijevao sedmice priprema i pozicija Mađarske jednostavno nema smisla. INF sporazum se tiče zemalja koje jesu u NATO-u i zemalja koje nisu u NATO-u. Italijanska vlada je u haosu. Ovo su primjeri koji govore o tome kako svako sve više vuče na svoju stranu," rekao je jedan visoko rangirani EU diplomata.

Diplomati kažu da se poljska vladajuća desničarska partija protivi svemu što bi moglo podrazumijevati kritiku SAD-a, koja je njen zaštitnik protiv Rusije kroz NATO.

Čak je i proevropska Španija postala umiješana u interne rasprave kada se osjetila isključenom iz diplomatskih inicijativa, poput one da se Teheran uvjeri u to da pomogne okončanju rata u Jemenu.

Predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, prošle godine je predložio većinsko glasanje o vanjskoj politici, koje bi pomoglo političkom jedinstvu o pitanjima ljudskih prava i učinilo lakšim nametanje sankcija i donošenju odluka o prekomorskim kriznim misijama.

No, to bi značilo da EU vlade trebaju odustati od svojih vetoa. Mnogi diplomati kažu da će se nastaviti truditi da postignu konsenzus.

Rješenje jednog iscrpljenog izaslanika među onima koji su bili okupljeni u ponedjeljak rano ujutro u crvenom mermeru obloženom Evropskom vijeću, nakon pregovora o Venecueli koji su trajali čitav vikend, bilo je da je potrebno „više Red Bulla“.

XS
SM
MD
LG