Dostupni linkovi

EU: Među prvim sankcionisanim za sajber napade jedinica ruske obavještajne službe


Sajber napad, ilustracija
Sajber napad, ilustracija

Europska unija uvela je prve sankcije protiv navodnih sajber napadača, ciljajući četvoricu ruskih državljana i jedinicu moskovske vojne obavještajne agencije GRU.

Na listi sankcija EU nalaze se i dva entiteta sa sjedištem u Kini i Sjevernoj Koreji, kao i dva kineska državljana.

Restriktivne mjere bit će nametnute za šest pojedinaca i tri subjekta "odgovornih ili uključenih u razne sajber napade", uključujući pokušaj hakovanja Organizacije za zabranu hemijskog oružja, navedeno je u izjavi Evropskog vijeća 30. jula.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, navodi se u saopćenju i dodaje da je osobama i entitetima EU također zabranjeno direktno ili indirektno stavljati na raspolaganje sredstva sankcionisanim osobama i organizacijama.

Ciljane organizacije uključuju Glavni centar za posebne tehnologije GRU-a, za koji je EU rekla da je odgovoran za cyber-napade "sa značajnim efektom ... i koji predstavljaju vanjsku prijetnju" bloku, državama članicama i drugim zemljama.

Jedan od tih napada pokrenut je u junu 2017. i „učinio je podatke nedostupnim u brojnim kompanijama u Uniji, široj Evropi i svijetu, ciljajući računare s ransomwareom i blokirajući pristup podacima, što je, između ostalih, rezultiralo značajnim ekonomskim gubicima“.

Još jedan sajber napad usmjeren na Ukrajinu rezultirao je isključenjem dijelova elektroenergetske mreže u zemlji tokom zime 2015. i 2016. godine.

Četiri ruska državljana pogođena sankcijama Evropske unije su Aleksei Minin, Aleksei Morenetes, Jevgenij Serebriakov i Oleg Sotnikov.

Optuženi su da su učestvovali u pokušaju da u aprilu 2018. godine dobiju pristup Wi-Fi mreži OPCW-a u Hagu, Holandiji, i ugroze "sigurnost mreže i trenutni istražni rad OPCW-a".

Ta agencija je istraživala napad nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku u Britaniji u 2018. godini, kao i navodnu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade.

Šef EU za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi navodi da će blok "i dalje snažno promovisati odgovorno ponašanje u sajber prostoru i pozivati svaku zemlju da sarađuje u korist međunarodnog mira i stabilnosti, da djeluju pravno i poduzmu odgovarajuće mjere protiv aktera koji provode zlonamjerne sajber aktivnosti."

Pravni okvir za sankcije protiv sajber napada usvojen je u maju prošle godine.

XS
SM
MD
LG