Dostupni linkovi

EU sprema nove sankcije protiv firmi koje pomažu Rusiji, na listi i jedna iz Srbije


Mikročip američke proizvodnje za koji Ukrajina navodi da je izvađen iz ruskog drona.
Mikročip američke proizvodnje za koji Ukrajina navodi da je izvađen iz ruskog drona.

Evropska unija sprema sankcije protiv vojnih i tehnoloških kompanija iz Kine, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja koje pomažu u ratnim naporima Rusije, navodi se u dokumentu u koji je imao uvid RSE.

EU pojačava napore da smanji zaobilaženje sankcija, pošto je Rusija uspela da prevaziđe opsežne sankcije EU i SAD uvozom ključne robe, poput mikroprocesora, preko prijateljskih trećih zemalja, kao što je Kina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zapad je do sada bio uzdržan u pogledu kažnjavanja kompanija u trećim zemljama zbog zabrinutosti da ne otuđi lidera u tim država, opredeljujući se umesto toga za diplomatiju.

Međutim, kako Rusija povećava proizvodnju raketa i drugog oružja pomoću čipova zapadne proizvodnje, raste pritisak na Brisel i Vašington da preduzmu mere.

Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, očekuje se da će EU objaviti 13. paket sankcija u vezi s Rusijom koji cilja na entitete u šest zemalja, navodi se u dokumentima koje je RSE uvideo.

Na meti su četiri firme iz Kine i po jedna iz Kazahstana, Srbije, Indije, Singapura, Šri Lanke, Tajlanda i Turske koja je članica NATO-a. Ukupno, na listi se nalazi 21 entitet, od kojih ostali imaju sedište u Rusiji.

Broj entiteta uključenih na listu nije konačan i kompanije i osobe mogu se dodati ili ukloniti pre nego što se donese konačna verzija.

Brisel je do sada sankcionisao tri kineske kompanije u prethodnim paketima i bio je u razgovorima sa Pekingom o sve većoj ulozi Kine u snabdevanju ruskih kompanija nesmrtonosnom, ali vojno korisnom opremom.

Ruski uvoz robe dvostruke namene preko firmi sa sedištem u centralnoj Aziji i Kini naglo je porastao od početka rata, uključujući elektroniku i komponente koje proizvode zapadne kompanije, kao što su mikročipovi i dronovi.

Tokom posete Kini u decembru, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Der Layen) i šef Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) upozorili su kineskog lidera Si Đinpinga da se reši pitanje 13 kompanija koje je Brisel identifikovao i za koje se navode da su uključene u snabdevanje ruskih firmi.

Ako bude uključena u konačnu verziju, srpska kompanija Conex Doo Beograd-Stari Grad bila bi prva kompanija iz te zemlje koja će biti uključena u paket sankcija EU u vezi s ratom u Ukrajini.

Elem grupa sa sedištem u Almatiju takođe bi bila prva kompanija iz Kazahstana koja će biti u paketu ako ne bude uklonjena posle razgovora sledeće nedelje dok se ambasadori EU sastaju da finalizuju listu. Dve kazahstanske firme uključene su u nacrt verzije 12. paketa sankcija koji je RSE video u novembru, ali nisu uključene u konačnu verziju.

O novoj listi sankcija, koja uključuje kompanije i pojedince, nastaviće se debata u Briselu, dok EU nastoji da ojača sve slabije nivoe podrške i pomoći Zapada Ukrajini.

XS
SM
MD
LG