Dostupni linkovi

EU priprema nove sankcije kako bi Kremlj 'platio cenu' za eskalaciju rata putem ilegalnih referenduma


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je set novih sankcija Rusiji nakon, kako su Zapad i Ujedinjene nacije okarakterisali, "lažnih" referenduma u četiri ukrajinska regiona.

Von der Lajen je 28. septembra predložila novi paket sankcija, rekavši da je osmišljen da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Ne prihvatamo lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini i odlučni smo da nateramo Kremlj da plati cenu za ovu dalju eskalaciju", rekla je ona novinarima u Briselu.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje dalje zabrane uvoza ruskih proizvoda koje Moskvi treba da oduzmu dodatnih sedam milijardi evra prihoda.

Paket takođe uključuje više zabrana izvoza tehnologije koju koristi vojska, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemijske supstance, rekla je von der Leyen. Pored toga, paket sankcija će postaviti pravnu osnovu za ograničenje cene nafte i zabraniti građanima Evropske unije da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija, rekla je ona.

Nove sankcije bi takođe uključivale ograničenja za zvaničnike odgovorne za takozvani referendum. Predlog će sada ići na odobrenje 27 zemalja članica EU koje će morati da prevaziđu razlike da bi postigle potrebnu jednoglasnost.

XS
SM
MD
LG