Dostupni linkovi

Delegacija EU i Ambasada SAD-a istakli važnost izlaska na izbore u BiH


Johann Sattler i Michael Murphy
Johann Sattler i Michael Murphy

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u porukama 1. oktobra su istakli važnost izlaska na Opšte izbore koji se u BiH održavaju u nedjelju (2. oktobar).

Šef Delegacije EU Johann Sattler kazao je u saopštenju da, iako su građani Bosne i Hercegovine nezadovoljni političkom situacijom, poručio je da su izbori upravo način da se situacija promijeni.

"U Bosni i Hercegovini prečesto možete čuti riječi 'ne zanima me politika'. Zaista ima mnogo toga što vam se ne treba sviđati i što treba odbaciti u vezi sa aktualnim stanjem politike u ovoj zemlji. Ali način da to promijenite je glasanjem, a ne okretanjem leđa!", naveo je Sattler.

Naglasio je kako je potrebno da se glas građana čuje.

"Izbori se tiču kvaliteta zdravstvene zaštite i obrazovanja, stvaranja uslova za rast ekonomije i više radnih mjesta, borbe protiv korupcije, zaštite životne sredine pa čak i zbližavanja ljudi, umjesto podjela izazivanjem straha i vještačkih kriza. Radi se o izgradnji zemlje koja ostvaruje napredak u pitanjima koja su vama važna. Što više mrzite trenutne političke igre, to je više razloga da glasate 2. oktobra. Neka se vaš glas čuje", naveo je Sattler.

Šef Delegacije EU u BiH je naglasio i kako se nada da građani BiH više neće biti u talačkoj poziciji.

"Nadamo se da u naredne četiri godine evropski put ove države, koji podržava većina građana i građanki, od Trebinja do Brčkog, od Livna do Tuzle, od Višegrada do Bihaća, neće biti u talačkoj poziciji. Istinski smo posvećeni podršci Bosne i Hercegovine na putu napretka ka EU", riječi su Sattlera.

I američki ambasador u BiH Michael Murphy je pozvao bh. građane da 2. oktobra izađu na glasanje.

Murphy je naglasio kako građani imaju važnu priliku da se čuje njihov glas o budućnosti kakvu žele za sebe, djecu i unuke.

"Možda ste ljuti zbog stanja u BiH. Izbori su prilika da pošaljete poruku vašim liderima kako se osjećate. Ako ne vjerujete da su vas izabrani zvaničnici dobro predstavljali prethodne četiri godine, onda ih nemojte izglasati, izaberite nekog drugog", rekao je Murphy.

Pojasnio je kako se nezadovoljstvo kandidatskim listama dešava u svim demokratijama, pa i u SAD-u.

"Zapamtite, izbori nisu samo ono što političari govore vama već i kakve vi poruke šaljete političarima. Možda niste entuzijastični zbog kandidata. To se dešava u svakoj demokratiji, uključujući i SAD. Međutim, demokratija ne može preživjeti ako je ljudi aktivno ne štite. To podrazumijeva i glasanje", poručio je ambasador.

"Zbog vas, demokratija funkcioniše, učešćem na izborima i glasanjem. Pozivam vas sve da izađete i budete dio oblikovanja Bosne i Hercegovine onako kakvu je vi želite", zaključio je Michael Murphy.

Punoljetni građani Bosne i Hercegovine na Opštim izborima 2. oktobra glasat će za tri člana Predsjedništva BiH i 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pored toga, glasaju i za poslanike u entitetskim skupštinama.

U Parlamentu entiteta Federacija BiH izabrat će 98 poslanika, a 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Građani Federacije BiH glasaju i za ukupno 289 poslanika u skupštinama deset kantona.

U Republici Srpskoj birat će i predsjednika i dva potpredsjednika tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Biračka mjesta se otvaraju u 7.00 sati, a zatvaraju u 19.00 sati. Svim osobama koje se zateknu na biračkome mjestu u 19.00 sati bit će omogućeno da glasaju.

XS
SM
MD
LG