Dostupni linkovi

Lideri EU najavili mogućnost mera protiv uvoza nafte iz Rusije


Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel u Briselu

Evropska unija će staviti dodatne sankcije Rusiji na vrh najnovijeg paketa objavljenog u utorak, verovatno uključujući mere protiv uvoza ruske nafte, izjavila je u sredu, 6. aprila, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

„Ove sankcije neće biti naše poslednje sankcije“, rekla je ona u Evropskom parlamentu u predstavljanju najnovijeg paketa sankcija koji uključuje zabranu kupovine uglja iz Rusije, prenosi agencija Rojters.

„Sada moramo da pogledamo naftu i prihode koje Rusija dobija od fosilnih goriva“, rekla je ona.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) je takođe rekao da će Evropska unija u nekom trenutku morati da uvede mere protiv uvoza ruske nafte, pa čak i gasa, kao način da izvrši pritisak na Moskvu da zaustavi svoju invaziju na Ukrajinu.

„Mislim da će pre ili kasnije biti potrebne i mere za naftu, pa čak i za gas“, rekao je Mišel Evropskom parlamentu u sredu.

Evropska unija 6. aprila glasa o petom paketu sankcija protiv Rusije, u kojima je, između ostalog, zabrana uvoza uglja iz te zemlje.

Novi paket sankcija za Rusiju dolazi nakon dokaza o zločinima u gradu Buči, 37 kilometara udaljenom od Kijeva. Rusija je odbacila optužbe da je počinila ratne zločine.

'Sistematski su ubijali ljude': Svedočenja iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

XS
SM
MD
LG