Dostupni linkovi

Evropska unija proteruje ruske diplomate


Evropski šef diplomatije Josep Borell je odluku o proterivanju diplomata saopštio nakon što je Evropska komisija predložila novi, peti paket sankcija protiv Rusije. 
Evropski šef diplomatije Josep Borell je odluku o proterivanju diplomata saopštio nakon što je Evropska komisija predložila novi, peti paket sankcija protiv Rusije. 

Evropski šef diplomatije, Josep Borell (Žozep Borelj), proglasio je personama non-grata više ruskih diplomata koji su članovi stalne misije Ruske Federacije pri Evropskoj uniji.

Kako je Borell objasnio, ovi službenici su se bavili aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu.

Borell je saopštio odluku nakon što je Evropska komisija predložila novi, peti paket sankcija protiv Rusije.

Najnoviji paket sankcija protiv Rusije dolazi nakon što je Ukrajina, u subotu, 2 aprila objavila slike mrtvih civila na ulicama grada smeštenog 37 kilometara severozapadno od Kijeva.

"Stav Evropske unije bio je vrlo jasan: nastavićemo s uvođenjem sankcija sve dok traje ruska agresija", poručio je Josep Borell.

Osim restriktivnih mera, EU će proširiti i listu ruskih državljana kojima će se zabraniti ulazak na evropsku teritoriju.

Prema Borellovim rečima, radi se o desetinama ljudi iz politike, poslovnog sektora i onih koji se bave propagandnim aktivnostima, ali i više subjekata iz finansijskog, vojnoindustrijskog i transportnog sektora. Među njima su četiri važne ruske banke koje neće samo biti povučene iz Swift sistema, već će im biti zabranjeno i učešće u bilo kakvoj vrsti finansijskih transakcija u EU.

Šef evropske diplomatije je poručio da Evropska unija ne cilja ruske građane.

"Mi ciljamo na Kremlj, političke i ekonomske elite koje podržavaju Putinov rat u Ukrajini. Cilj naših sankcija je da zaustavimo nepromišljeno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i da jasno stavimo do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nezakonita agresija ima visoku cenu", poručio je Josep Borell.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, nakon čega su uz EU i Sjedinjene Države i nekoliko zemalja Azije uveli sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG