Dostupni linkovi

Neformalna rasprava o Balkanskoj ruti na marginama samita EU


Migratni u blizini grčko-makedonske granice
Migratni u blizini grčko-makedonske granice

Na marginama samita Evropske unije (EU), neki lideri država članica će, neformalno razgovarati o Balkanskoj ruti koja se smatra problemom zbog rastućeg broja ilegalnih migranata koji koriste ovaj kanal kako bi dostigli do evropske teritorije.

Uoči početka samita, holandski premijer Mark Rutte je potvrdio da Balkanska ruta predstavlja problem.

Naime prema navodima evropskih diplomata, premijeri Belgije, Holandije, Danske i Švedske će održati neformalnu diskusiju na marginama samita o ovom problemu

Evropska komesarka za unutrašnja pitanja, Ylva Johansson (Ilva Johanson) je u Berlinu saopštila da se Evropa suočava sa trostruko većim brojem migranata koji koriste Balkansku rutu.

U okviru Berlinskog procesa u nemačkoj prestonici je održan sastanak ministara unutrašnjih poslova. Prema rečima evropske komesarke, učesnici skupa su se složili da preduzmu niz mera u borbi protiv ilegalne migracije prema Evropi te da se prvi stub odnosi na usklađivanje vizne politike sa politikama EU.

"Neophodno je da se partneri iz Zapadnog Balkana usklade sa viznom politikom EU. To je jedini jedini način da se nastavi sa bezviznim aranžmanom", naglasila je Johansson u Berlinu. Ona je kao problem spomenula Srbiju i Severnu Makedoniju.

Evropska unija je ranije u toku ove nedelje upozorila da se Srbija može suočiti sa mehanizmom privremene supsenzije bezviznog režima ako ne uskladi politiku viza sa EU.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi (Varhelji) je u četvrtak, 20. oktobra, pozdravio ”važan korak koji je srbija predcuzela danas” u usklađivanju vizne politike sa politikama Evopske unije (EU).

"Nadam se da ćemo uskoro videti dalja poboljšanja", saopštio je Varhelyi na Twitteru.

XS
SM
MD
LG