Dostupni linkovi

Ministri EU izbegli veto Bugarske - usvojili zaključke o proširenju 


Brisel, središte Evropske komisije

Savet ministara Evropske unije (EU), usvojio je godišnje zakaljučke o proširenju.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi (Varhelji) je ocenio da se radi o važnom signalu da je preoširenje "prioritet za EU".

Gašper Dovžan, državni sekretar u slovenačkom ministarstvu inostranih poslova je ocenio da se radi o veoma važnim zaključima.

"Zaključima Saveta EU, poslali smo veoma važnu poruku za ceo region Zapadnog Balkana da je ovo je naše direktno susedstvo, stoga proširenje ima strateški značaj", izjavio je na kraju sastanka Dovžan.

Pitanje zaključaka je bilo pod ozbiljnim znakom pitanja i na ovom sastaku, dok slovenačko predsedavanje nije preformulisalo rečnik u poglavlju koji se tiče otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom kako bi se zadovoljili bugarski zahtevi i istovremeno izbegao bugarski veto. Zato se u dva navrata u toku dana raspravljalo o dokumentu koji je usaglašen tek pred kraj sastanka.

"Paket usvojenih zaključaka o proširenju je remek-delo evropske sposobnosti da pravi kompromise u duhu saradnje", ocenila je potpredsednice Evropske komisije, Vera Jurova na kraju mnistarskog sastanka.

Naime, u nacrtu dokumenta oko kojeg su raspravljali ministri stajalo je da ministri očekuju da pregovori o članstvu počnu "što je pre moguće u toku ove godine čim se usvoji pregovarački okvir sa tim državama".

Obaveza koja se ticala vremenskog perioda, odnosno mogućnost početka pregovora o članstvu u ovoj godini bio je, prema izvorima Radija Slobodna Evropa (RSE), neprihvatljiv za zvaničnu Sofiju. Stoga je kao kompromis i u cilju usvajanja zaključaka uklonjen vremenski aspekat u rečenici i ostala je rečenica kojom ministri EU očekuju otvaranje pristupnih pregovora "što je pre moguće, nakon usvajanja pregovaračkog okvira".

Usvajanje zaključaka je bilo veoma važno za evropske institucije kako bi se zaobišla situacija u kojoj se EU našla prošlog decembra kada nije postignut konseznus i kao rezultat toga nije bilo zaključaka o proširenju.

Naime, Bugarska je, u decembru 2020. godine, blokirala usvajanje godišnjih zaključaka za Zapadni Balkan, zbog bilateralnog spora koji ima sa Severnom Makedonijom.

Inače, radi se o najvažnijoj godišnjoj raspravi na nivou EU o mogućnosti širenja evropskog bloka ka zemljama koje ciljaju na punopravno članstvo, a gde se uključuje šest država Zapadnog Balkana i Turska.

Radio Slobodna Evropa je u subotu (11. decembra) objavio sadržaj dokumenta koji je usvojen na ministarskom sastanku održanom u utroak, 14. decembra.

XS
SM
MD
LG