Dostupni linkovi

Pristupni pregovori BiH sa EU značajan iskorak prema daljnjim reformama, poručuje Krišto


Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto u Sarajevu, 19. oktobra 2023.
Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto u Sarajevu, 19. oktobra 2023.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine(BiH), Borjana Krišto, zahvalila je predsjedniku Evropskog savjeta, Šarlu Mišelu (Charles Michel) i svim premijerima 27 država članica za odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije u pismu upućenom 22. marta.

Ovo je povijesni trenutak koji simbolizira ključni pomak na daljnjem putu europskih integracija te predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, kazala je predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Sužbenim otvaranjem pregovora BiH je načinila značajan iskorak prema daljnjim reformama, naglasila je Krišto.

Na samitu u Briselu 21. marta, Evropski savjet (tijelo koje se sastoji od predsjednika i premijera članica EU) je odobrio otvaranje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela, što je prethodno preporučila Evropska komisija.

Krišto je kazala kako su uzajamna odlučnost i napor rezultirali postizanjem potrebnog stepena usklađenosti sa zahtjevima i kriterijima koje je postavila Europska unija.

"U vremenu pred nama ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji Europska unija te privrženi daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji", istakla je Krišto u svom pismu 22. marta.

U sljedećim danima fokus će biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obveza, poručila je, i dodala kako među ključnim obvezama posebno želi istaknuti zakon o sudu Bosne i Hercegovine i zakon o zaštiti osobnih podataka.

Na odobrenju otvaranja pregovora, Bosni i Hercegovini pristižu čestitke iz institucija Evropske unije, ali i iz susjednih zemalja.

Put BiH ka EU

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, oni ne mogu početi dok ne bude usvojen pregovarački okvir.

On će biti pripremljen kada zemlja ispunih svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine.

Prioriteti su podijeljeni u četiri oblasti – demokratija i funkcionisanje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji od decembra 2022. godine.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Evropsku komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

Od tada, vladajuća koalicija u BiH je dogovorila otvaranje pregovora sa Frontexom, graničnom službom EU, te usvojila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Zakon o sudovima, što je takođe bio jedan od prioriteta, još nije usvojen.

XS
SM
MD
LG