Dostupni linkovi

EU insistira na produženju roka za preregistraciju vozila za 10 meseci


Vozila u Severnoj Mitrovici sa srpskim tablicama
Vozila u Severnoj Mitrovici sa srpskim tablicama

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) kao i specijalni EU predtavnik za dijalog Miroslav Lajčak, intenzivno se angažuju u cilju pronaska rešenja za problem prerergistracije vozila na Kosovu koja imaju stare srpske tablice, potvrdio je portparol EU, Peter Sano.

"Ostalo nam je još nekoliko dana i intenzivno radimo da pronađemo rešenje i izbegnemo eskalaciju i ne daj bože rasplamsavanje situacije", poručio je Stano potvrdivši da je angažovanje EU koordinisano sa partnerima iz međunarodne zajednice.

On je potvrdio da Evropska unija traži od prištinskih vlasti da produži postojeći rok za 10 meseci.

"Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. uključivali su rokove za ponovnu registraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Stoga smo od samog početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da uvede period od 12 meseci za ponovnu registraciju. Po istom obrazloženju, sada tražimo od Vlade Kosova da produži postojeći rok za 10 meseci," kazao je Stano.

On dodaje da bi produženje omogućilo „značajniju i inkluzivniju informativnu kampanju i konsultacije sa pogođenom populacijom”.

"Ovo bi takođe pružilo priliku Kosovu da omogući svim kosovskim Srbima na severu da dobiju kosovske lične karte i vozačke dozvole", naglasio je Peter Stano uz opasku da je EU uvek bila jasna da je odluka Kosova o preregistraciji registarskih tablica legitimna.

Rok za preregistraciju vozila sa starim srpskim tablicama ističe 31 oktobra.

Predstavnici Srba sa severa Kosova su najavili „miran, demokratski, nenasilan otpor naroda u slučaju da kosovske vlasti krenu da nasilno oduzimaju vozila sa tablicama koje izdaje Srbija”. Oni su se 27 oktobra sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije je poručio da će vlasti u Beogradu dati sve od sebe da sačuvaju mir.

Vučić je preneo da je Srbija pre nekoliko dana dobila demarš predstavnika Kvinte u kome su izneti usaglašeni stavovi zemalja Kvinte i EU.

Preneo je da se u delu koji se odnosi na registarske tablice kaže da "Srbija treba da razume da je kosovska akcija o tablicama legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama".

XS
SM
MD
LG