Dostupni linkovi

EU: Pregovori sa Srbijom u planu za 21. januar


Ilustracija
Ilustracija
Pregovori o članstvu Evropske unije i Srbije će početi u januaru, a tačan datum će biti naknadno utvrđen, što može učiniti i budući predsedavajući EU Grčka, zaključak je zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.

Novinarima se u Briselu obratio komesar za proširenje Štefan File još jednom čestitajući napredak učinjen u dijalogu Kosova i Srbije.

“Sada se ubrzano pripremamo za prvu međuvladinu konferenciju koja je planirana za 21. januar”.

​U Briselu je ranije u utorak, kako je javio dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak, usvojen i pregovarački okvir sa Srbijom u koji je uvršćena klauzula u kojoj se kaže da Beograd i Priština do kraja pristupnih pregovora Srbije treba da postignu "pravno obavezujući sporazum", kao i da bi trebalo da dođe do "sveobuhvatne normalizacije" odnosa dve strane.

"Ovaj proces će obezbediti da obe strane nastave sa svojim evropskim putem izbegavajući da ijedna od njih može da blokira drugu u ovim naporima i trebalo bi postepeno da vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u formi pravno obavezujućeg sporazuma do kraja pristupnih pregovora Srbije sa izgledom da obe strane budu u mogućnosti da koriste svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", stoji u okviru.

Usvajanje pregovaračkog okvira i zaključak Ministarskog saveta EU da Srbija definitivno pregovore počinje u januaru, istorijski je događaj za Srbiju, rekao je premijer Ivica Dačić gostujući na RTS.

On je, odgovarajući na pitanje, rekao da su postojale dve bojazni pred sastanak u Briselu, zbog ishoda poslednjeg sastanka sa Prištinom.

"Bojali smo se da to ne ostavi neke posledice za donošenje odluke o prvoj međuvladinoj konferenciji", rekao je on.

Kao drugu bojazan, Dačić je naveo tekst pregovaračkog okvira i istakao da je za Srbiju najbitnije da je izbrisana mogućnost da se sve oblasti pregovora uslovljavaju Kosovom.

"To će biti pregovarano u okviru poglavlja 35", podvukao je on.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku Evropskog saveta. Kako je naveo u saopštenju, odluka Saveta ujedno predstavlja simboličan početak pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, a normalizacija odnosa s Kosovom i uspostavljanje pune vladavine prava "ostaje od presudne važnosti za brzinu procesa pregovora".

"Savet je kroz usvojene zaključke i pregovarački okvir poslao snažnu poruku ohrabrenja Srbiji da nastavi reformskim putem i odao priznanje za do sada postignute rezultate, naročito u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom", saopštio je Kacin.
XS
SM
MD
LG