Dostupni linkovi

EU pozvala islamske zemlje u savez protiv terorizma


Federika Mogerini
Federika Mogerini

Ministri inostranih poslova Evropske unije pozvali su na sastanku u ponedeljak na uspostavljanje antiterorističkog saveza sa islamskim zemljama da bi se unapredila saradnja i razmena informacija posle napada u Evropi.

Šefica spoljne politike EU Federika Mogerini izjavila je da je Evropi potreban "novi savez".

"Moramo najpre da ojačamo saradnju sa muslimanskim zemljama a potom i interno, unutar evropskog bloka. Moramo da više razmenjujemo informacije”.

Mogerini je ukazala uoči sastanka u Briselu da ovde nije reč samo o pretnji, kao što je teroristički napad u Parizu. “Ona se širi na mnoge druge delove sveta, počevši od islamskih zemalja. Potrebno nam je savezništvo, dijalog”.

Ona se sastala sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom Al Arabijem, koji prisustvuje sastanku evropskih šefova diplomatije.

Pojedini ministri ukazali su na značaj saradnje sa muslimanskim zemljama, umesto da im se pripisuje krivica za probleme.

“One trpe najveći teret terorizma i dalje će biti na prvoj liniji fronta i moramo blisko sarađivati sa njima da bismo zaštitili i njih i države EU", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond (Philip Hammond).

Jedna od ključnih tema na ovom skupu su i mere prema radikalizovanim Evropljanima po povratku iz borbi na strani Islamske države u Iraku i Siriji, ali bez donošenja oštrih zakonskih mera nakon teroristikih napada u Parizu 7. januara u kome je ubijeno 12 lica a u narednih nekoliko dana još pet.

Evropa traga za jedinstvenim odgovorom na terorističku pretnju bez nove zakonske regulative i produženog prisustva vojske na ulicama.

Mnogi ministri rekli su da nema brzog rešenja za problem stranih boraca i da je realan odgovor u tome da se doprinese rešavanju sukoba u Siriji i Iraku.

"To je ono što će doneti dugoročnu stabilnost i bezbednost u ovaj region i što će saseći u korenu uzroke terorizma i radikalizacije", rekla je švedski ministar spoljnih poslova Margot Valstrom.

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnder rekao je da policijske racije u njegovoj zemlji prošle sedmice radi razbijanja mreže stranih boraca pokazuju da je razmena informacija ključna za uspeh.

Među prioritete spade presecanje trgovine oružjem. Narednih dana, ministri unutrašnjih poslova će razmotriti i plan za oduzimanje dokumenata za putovanje građanima EU koji žele ili se već bore u Siriji i Iraku ili predstavljaju pretnju po bezbednost na starom kontinentu. Postojeći mehanizam koji omogućava slobodno putovanje unutar šengenske zone, istovremeno omogućava i jačanje kontrole njenih spoljnih granica detaljnijom proverom građana koji dolaze iz trećih zemalja.

Loran Fabijus
Loran Fabijus

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izrazio je nadu da će nedavni napadi terorista u Francuskoj i Belgiji podstaći Evropski parlament da omogući uvođenje evropskog registra putnika (Passenger Notification Register PNR).

"PNR je za sada blokiran u Evropskom parlamentu. Nadamo se, imajući u
vidu sve što se dogodilo u Francuskoj, Belgiji i na drugim mestima,
da će Evropski parlament shvatiti da je potrebno deblokirati njegovo
usvajanje",
rekao je ministar za francusku televiziju.

Jedinstven evropski registar putnika omogućio bi razmenu informacija
o avionskim putnicima između država EU, uz garantovanje zaštite
ličnih podataka.

Evropske vlade se zalažu za uvođenje registra, ali Parlament zahteva
prethodno usvajanje zakona o zaštiti podataka. Usvajanje PNR-a u
Parlametnu EU blokirano je od 2011. godine.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je prošle sedmice da će
Francuska biti spremna do septembra da se uključi u PNR.

Evropski ministri su odlučili da se žale na odluku Evropskog suda da se palestinska islamistička grupacija Hamas skine sa liste terorističkih organizacija, donetu u decembru 2014.

Sastanak je prvi u nizu pripremnih skupova za vanredni samit lidera EU 12. februara na kome će biti utvrđena strategija za borbu protiv terorizma.

U međuvremenu je potvrđeno da će američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) prisustvovati sastanku međunarodne koalicije protiv Islamske države, koji će se održati u četvrtak u Londonu.

Na skupu u Briselu biće reči i o krizi u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG