Dostupni linkovi

EU potvrdila susret Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem u Berlinu


Sastanak na visokom nivou između premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 15. juna 2021.
Sastanak na visokom nivou između premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 15. juna 2021.

Portparol Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano potvrdio je da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak održati zajednički susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom (Aljbin) Kurtijem. Sastanak će biti održan 4. maja u Berlinu.

Prije ovog susreta kosovski premijer, a potom i srpski predsednik imaće odvojene sastanke sa nemačkim kancelarom Olafom Scholtzom (Šolc).

“Na poziv kancelara Scholtza, specijalni predstavnik EU Lajčak će takođe otputovati u Berlin kako bi se sastao sa kancelarom, a potom i održao odvojeni neformalni sastanak sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem”, naveo je Stano u pisanom odgovoru dodajući da ovaj susret ima sa cilj podršku dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU.

Biće ovo prvi susret Vučića i Kurtija nakon jula prošle, kada su su sastali u okviru briselskog dijaloga. Premijer Kosova i srpski predsednik su se sastali u dva navrata prošlog leta međutim oba susreta su okončana međusobnim optužbama i nisu doveli do rezultata.

Miroslav Lajčak je nedavno u intervju za RSE potvrdio da će sazvati novu rundu na najvišem politčkom nivou jedino kada bude imao naznakad da su Kurti i Vučić spremni da se oko nečeg dogovore.

Odlazak Kurtija i Vučića u Berlin najavljen je prošle nedelje, na poziv nemačkog kancelara Olafa Scholtza.

Neformalna večera gde će biti pristuni Mirolsav Lajčak, Albin Kurti i Aleksandar Vučić trebala bi da odblokira proces dijaloga, koji je na ledu već skoro godinu dana.

Ključnu ulogu će ovde imati nemačka vlada, odnosno kancelar koji će, kako kažu evropske diplomate, jasno dati do znanja stranama, da se očekuje konstruktivna atmosfera tokom večere koja će kao rezultat imati spremnost strana da nastave sa redovnim susretima u Briselu.

“Normalizacija odnosa Srbije i Kosova je veoma visoko na nemačkoj agendi i sam poziv koji dolazi u trenutku kada je kancelar preplavljen obavezama vezanih za rat u Ukrajini, jeste dokaz koliko je ovo pitanje važno za zvanični Berlin,"rekao je za RSE jedan EU diplomata. On je također dodao da je poziv Kurtiju i Vučiću da dođu u Berlin "dokaz spremnosti nemačkog kancelara da se lično angazuje oko ovog pitanja."

Lajčak: Ukrajina nas uči da je mir važniji nego ikada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:22:29 0:00

Diplomate iz država članica EU se nadaju da će se nakon ove večere stvari pokrenuti i da će biti više spremnosti kod strana da se redovno sastaju u Briselu i pokrenu stvari. Ono na šta se gleda kao potencijalni signal deblokade, tvrde evropske diplomate, jeste sporazum o energetici i nestalim licima, ali i mogući dogovor o registarskim tablicama.

Kako objašnjavaju evropski izvori, dogovori o nestalim licima i energetici su skoro okončani, te da su u pitanju “jezičke finese” kako bi se strane usaglasile sa tekstom.

XS
SM
MD
LG