Dostupni linkovi

Ban poziva na dijalog, istorijski sporazum Kijeva i EU

  • RSE

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuy i ukrajisnki premijer Arsenij Jacenjuk potpisuju sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
U nastojanjima da se spriječi dalja eskalacija krize nakon ruske aneksije Krima, generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Mun apelirao je u Kijevu na diplomatskom rješenju "uključujući poštivanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Evropska unija u petak potpisala je prethodno Sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom, dok je Moskva, ratifikacijom u gornjem domu parlamenta, završila formalnu zakonsku proceduru kojom je anketirala Krim.

Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine potpisan je drugog dana sastanka šefova država i vlada zemalja Unije u Briselu. Sporazum će približiti Kijev Evropskoj uniji, uprkos ruskim primjedbama.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da će sporazum "zapečatiti jako političko partnerstvo koje približava Ukrajinu i Evropsku uniju".

“To je demokratska odluka koju je Ukrajina donijela. Čvrsto smo odlučni u namjeri da u dogledno vrijeme potpišemo i preostale dijelove sporazuma. Evropa je dugoročno posvećena Ukrajini", rekao je predsjednik Evropske komisije.

Barroso je ovo izjavio neposredno nakon što su se lideri zemalja Unije složili da zamrznu imovinu i zabrane putovanje za još 12 Rusa i Ukrajinaca, kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Njihova imena biće objavljena u petak.

Ukrajinski premjer Arsenij Jacenjuk rekao je kako je to potpisivanje sporazuma sa EU istorijski čin, te upozorio da se nikom ne smije dopustiti, pa ni Rusiji, da koristi energiju kao novo nuklearno oružje:

"Ovo je istorijski dan za moju zemlju, ali i za cijelu Evropu. Želimo biti dijelom evropske porodice. Ovo je prvi značajan korak kako bi ostvarili konačni cilj, punopravno članstvo", rekao je ukrajinski premijer.

U petak je potpisan politički dio sporazuma, dok bi trgovinski dio, koji je i najveći, trebalo bi da bude potpisan tokom maja.

Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da EU želi podržati vladu i narod Ukrajine na najsveobuhvatniji mogući način.

"I zato će biti potpisan politički dio Sporazuma o asocijaciji, a Komisija će značajno podići tarife na ukrajinsku robu koja će se izvoziti u EU. Takođe, veoma brzo će biti omogućena i sveobuhvatna makroekonomska pomoć. To je povezano sa programom MMF-a, ali je postignut značajan napredak i ja sam optmistična da će primjena biti moguća u kratkom vremenskom roku”, rekla je Merkel.

Predsjednik EU Herman Van Rompuy rekao je da cilj sankcija protiv Rusije nije "osveta", nego zaustavljanje ruske akcije u Ukrajini.

"Vidimo da sankcije već imaju uticaj na klimu za investicije u Rusiji", rekao je Rompuy, te dodao da Brisel otkazuje naredni samit EU-Rusija, te da će zemlje članice će otkazati redovne bilateralne susrete.

Narušavanje veza

Uključujući dvije odluke donesene u prethodnih nekoliko dana, EU je protiv ukupno 33 ukrajinskih i ruskih zvaničnika uvela sankcije koje obuhvataju ograničavanje putovanja i blokiranje bankovnih računa.

Vijeće Ruske Federacije, gornji dom parlamenta, u petak je ratifikovao aneksiju Krima, nakon što je Donji dom u četvrtak velikom većinom usvojio sporazum kojim Krim postaje dio Ruske Federacije.

Predsjednica Vijeća Valentina Matvijenko, koja se već nalazi na listi osoba kojima su EU I SAD zamrznule izdavanje viza, ali i imovinu, ovako je prokomentarisala aneksiju Krima:

"Nismo samo svjedoci, već i učesnici istorijsih događaja. Sa osjećajem ponosa, odgovornosti i patriotizma ispunili smo našu povijesnu misiju."

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov bio je više nego jasan da su potezi Rusije potpuno neprihvatljivi:

"Nikada nećemo prihvatiti okupaciju ukrajinske teritorije, poznate kao Krim i učinićemo sve što možemo da vratimo Krim Ukrajini.”

Jacenjuk je zatražio od međunarodne zajednice da uvede ekonomske sankcije Rusiji kako bi se zaustavilo njeno stvaranje "novog svjetskog poretka". Europska unija i Amerika već su raspakovale novi paket sankcija koje su pogodile još širi krug najbližih Putinovih suradnika i institucija koje kontrolišu.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije uzvratilo je da sankcije koje su uvele SAD zbog aneksije Krima ne služe američkim interesima i da će samo narušiti bilateralne veze. "Vašington ne bi trebalo da ima iluzija: učinak sankcija što se tiče američkih interesa jednak je nuli", ali se šteta u američko-ruskim odnosima neće izbjeći, poručio je službeni Kremlj.

Dopisnik Radija Slobodna iz Brisela Rikard Džozviak javlja da su se na dodatnoj listi 12 ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u Europsku uniju i da raspolažu računima u europskim bankama nalaze, između ostalih, i zamjenik premijera Rusije Dimitrij Rogozin, savjetnik predsjednika Putina Sergej Glazjev, predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko i predsjednik Dume Sergej Nariškin.

Ruski šef diplomatije Segej Lavrov ponovio je da su sankcije Zapada iracionalne i da stvaraju nepotrebne prepreke. Vijeće Federacije je sankcije nazvalo političkom ucjenom.

Premijer Dmitrij Medvedev u petak je obavijestio Putina da je dug Ukrajine premašio 16 miljardi dolara.

Jedanaest miljardi se odnosi na jeftinji plin koji je Moskva dala Kijevu u zamjenu za pomorsku bazu u Sevastopolju, a taj se dogovor može otkazati. Moskva računa i tri miljarde kredita Kijevu, te oko dvije miljarde duga Gazpromu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG