Dostupni linkovi

Evropska unija pojačava tehničku kontrolu vozila


Ilustracija
Ilustracija
Prema statističkim podacima tehnička neispravnost vozila uzrok je za više od 2.000 nesreća na evropskim putevima 2012. godine. Osim ovog, i podatak o pet osoba koje svakog dana izgube život na cestama Evrope bio je povod Evropskoj komisiji da usvoji mjere kojim se pooštrava tehnička kontrola vozila, a sve kako bi putevi bili sigurniji i kako bi se sačuvali ljudski životi.

Teško je za povjerovati - sadašnja pravila tehičke kontrole automobila širom Evropske unije datiraju iz davne 1977. godine! Od tada je, sasvim sigurno, automobilska tehnologija toliko uznapredovala da je zastarjela pravila više nisu mogla slijediti. A direktna posljedica toga jeste da je oko deset posto automobila na cestama tehnički neispravno, što ozbiljno doprinosi crnoj činjenici da svakoga dana pet lica pogine na evropskim cestama.

„Upravo smo prezentovali novi prijedlog za ozbiljniju kontrolu vozila. Tehničke greške su veoma ozbiljne - u vezi su sa šest posto ozbiljnih saobraćajnih nezgoda i osam posto nezgoda sa motorima. U većini tih nezgoda uključena su vozila stara preko šest godina", kaže evropski komesar za transport, Siim Kallas.

Zato će vlasnici starijih automobila morati češće svoje četverotočkaše voziti na tehnički pregled, jer što starije - to sklonije kvarovima.

"Povećavamo učestalost testiranja starijih i automobila sa velikom kilometražom. Automobili postaju sve sigurniji, ali stariji automobili - oni stariji od šest godina - još uvijek se češće kvare. I to je u tijesnoj vezi sa nezgodama, pa i onim težim", napominje Kallas.

Sigurnost automobila na gustoj i sofisticiranoj evropskoj mreži autoputeva postaje sve važniji faktor, faktor koji bi, ukoliko se usvoji Komisijin prijedlog, trebao doprinijeti smanjenju smrtnosti na cestama kojima se, odavno to tvrde zagovornici čiste životne sredine, ionako kreće prevelik broj automobila.

I konačno, ne manje važno - ova evropska priča se može shvatiti i kao najava sličnih mjera i zahtjeva prema bh. strani tokom procesa približavanja evropskim strukturama i usvajanja evropskih standarda. A dovoljno je pogledati kroz prozor u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine i priznati - za takve mjere postoje više nego ozbiljni razlozi.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG