Dostupni linkovi

EU: Pet promjena koje donosi ‘Brexit’


Pet stvari s kojima će 'Brexit' promijeniti EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Pet stvari s kojima će 'Brexit' promijeniti EU?

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, koji je formalno pokrenut u srijedu, će najveće jedinstveno tržište na svijetu svesti na 27 članica ali će, što je puno važnije, dovesti i do nekih veliki promjena u načinu kako ovaj blok funkcioniše, što je bla tema na "Zašto?".

Pročitajte kojih bi to pet promjena, između mnogih drugih, mogle biti najvažnije zbog ‘Brexit’-a:

BALANS SNAGA – Devetanest članica eurozone stiču procentualnu prednost u glasanju nad onima koje ne koriste zajedničku valutu i mogu ih nadglasati po pitanjima zajedničke fiskalne i ekonomske politike.

Bivše komunističke države na istoku se boje da bi Njemačka i Francuska mogle pokrenuti jačanje federalnih struktura dok zemlje na Zapadnom Balkanu gube saveznika koji je podržavao proširenje, koje su privremeno zamrznule bogate zapadne članice.

BUDŽET – Izlazak Velike Britanije će stvoriti rupu od sedam milijardi eura u zajedničkom budžetu pa će fondovi za manje razvijene članice biti manji za jednu šestinu, što bi moglo značajno uzdrmati zemlje kao što su Poljska ili Bugarska, koja petinu budžeta puni novcem iz Brisela.

Brisel će morati naći kompromis između bogatih zemalja koje neće željeti pokriti gubitak i neto primatelja pomoći koji neće pristati na smanjenje.

TRGOVINA – Izlazak jednog on najjačih zagovornika slobodne trgovine u momentu kada jača otpor globalizaciji a Sjedinjene Države napuštaju multilaterlane trgovisnke sporazume bi moglo oslabiti evropsku zajedničku poziciju po ovom pitanju u otvaranju prema Aziji i Africi.

Neke zemlje bi mogle pojačati zahtjeve za protekcionističkim i kaznenim mjerama radi zaštite tržišta od “dumping” cijena iz Kine i ekonomija u razvoju.

ULOGA U SVIJETU - Francuska ostaje jedina nuklearna sila u EU i jedina stalna članica u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Evropska vanjska politika gubi posrednika sa jakim vezama i velikim iskustvom u engleskom govornom području, Sjedinjenim Državama, na Bliskom istoku kao i u Aziji i Africi.

ODBRANA – EU će krenuti putem jačanje zajedničkih kapaciteta, kao što je štab za oružane misije poput EUFOR-a u BiH ili sličnih mirovnih operacija u Africi.

Velika Britanija se protivila većoj odbrambenoj integraciji i neke zemlje, kao što su Austrija ili Poljska, gube saveznika po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG