Dostupni linkovi

EU preokrenula odluku o pomoći Palestincima, neće je odmah suspendovati


Palestinci pregledaju ruševine Zapadne džamije uništene nakon što je pogođena izraelskim zračnim napadom na izbjeglički kamp Shati u gradu Gaza, rano u ponedjeljak, oktobra. 9, 2023.
Palestinci pregledaju ruševine Zapadne džamije uništene nakon što je pogođena izraelskim zračnim napadom na izbjeglički kamp Shati u gradu Gaza, rano u ponedjeljak, oktobra. 9, 2023.

Evropska unija je u ponedjeljak poništila svoju odluku koju je ranije istog dana obznanio evropski komesar Oliver Varhelyi - da će Unija "odmah" obustaviti pomoć palestinskim vlastima, i u novom saopštenju je istakla da će, s obzirom na napad Hamasa na Izrael, hitno revidiratu tu pomoć.

"Neće biti nikakve obustave plaćanja u ovom trenutku", navedeno je u kratkom saopštenju Evropske komisije, ubrzo nakon što je Varhelyi rekao da će sva plaćanja iz razvojnog programa za Palestince biti "odmah obustavljena", da će "svi projekti biti revidirani" i "svi novi budžetski predlozi... odloženi do daljnjeg."

Nije dato nikakvo neposredno objašnjenje za preokret.

Potpuna saopštenja Evropske komisije, poput ovog posljednjeg, uvijek imaju veću pravnu snagu od onih koja daju evropski komesari, ali preokret u vezi sa pomoći vrednom 691 milion eura za Palestince vrhunac je, kako piše AP, sramotnog dana za najviše izvršno tijelo Evropske unije u vrijeme ekstremnih geopolitičkih dešavanja koja su vrlo osjetljiva.

Ljevičarska vlada Španije u ponedjeljak je izrazila neslaganje sa odlukom Evropske komisije da obustavi pomoć Palestincima zbog napada ekstremističkog Hamasa na Izrael.

Neslaganje sa tom odlukom izrazio je i generalni sekretar UN-a.

Evropa je jedan od glavnih izvora pomoći okupiranim palestinskim područjima, gdje Ujedinjene nacije procjenjuju da je humanitarna pomoć potrebna za oko 2,1 milion osoba, među njima milion djece.

Njemačka i Austrija najavile su obustavu pomoći Palestincima, dok su druge zemlje poput Italije rekle da suspenzija pomoći nije predmet razgovora.

Portparol britanskog premijera Rishija Sunaka, upitan planira li Britanija slijediti Austriju i Njemačku, rekao je da je Britanija prethodno pružala pomoć palestinskim izbjeglicama preko UN-a i da on nije upoznat s planovima za promjenu pristupa.

Izrael naredio opsadu Gaze, stotine mrtvih u zračnim napadima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG