Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti, EU traži rješenje ekonomskih problema Ukrajine


Protesti u Ukrajini 16. prosinca
Demonstranti u glavnom gradu Ukrajine i u ponedjeljak su na ulicama Kijeva. Predsjednik Viktor Janukovič u utorak je u posjeti Moskvi, a Brussels je suspendovao pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Iako je iz Vlade saopšteno da Janukovič u Moskvi neće razgovarati o ulasku Ukrajine u Carinsku uniju s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, opozicija strahuje da bi se to ipak moglo desiti.

Paralelno, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton vjeruje da nikakvi "kratkoročni" financijski problemi nisu Janukoviča „odgovorili“ od potpisivanja sporazuma, te da ona osjeća kako se „s njim može raditi na rješavanju aktuelne situacije“.

"S obzirom na sve što je izgovoreno u posljednjim danima, bili smo vrlo zabrinuti. Zato sam u razgovoru s predsjednikom Janukovičem pokušala saznati koji su to ekonomski problemi koji ga muče i udaljavaju od EU. Sigurna sam da ih zajedno možemo riješiti: nešto kroz pomoć EU, nešto kroz finansijske institucije, a dio preko privatnog sektora. Ali mogućnost postoji“.

Ashton je kazala da kriza ne mora imati negativan utjecaj na odnose EU s Rusijom, koja je optužena da pritišće Kijev na odustajanje od čvršćih veza s Brusselsom.

Hiljade je pristalica opozicije i tokom noći ostalo na ulicama pozvavši na velike proteste u utorak, kada je planiran susret ukrajinskog i ruskog predsjednika u Moskvu.

Opozicioni čelnik Oleh Tijanjibok upozorava na prodaju zemlje.

"Mi, današnji Ukrajinci moramo učiniti sve što je u našoj moći da spasimo budućnost zemlje, da ne dozvolimo da nas pregazi prljava ruska čizma. Moramo zato zabraniti Janukoviču da u Moskvi potpiše bilo kakav dogovor koji bi bio u suprotnosti s interesima naroda.“

Ekonomski savjetnik u Kremlju Andrej Bjelousov najavio je mogućnost da Moskva Ukrajini odobri značajan kredit. "Situacija je danas takva da bez kredita od ove ili one strane, Ukrajina neće moći održati ekonomsku stabilnost", rekao je Bjelousov.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov je sa svoje strane u nedjelju veče potvrdio da su za Ukrajinu evropske integracije i dalje prioritet
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG