Dostupni linkovi

Konaković: Siguran sam da će BiH pratiti stavove EU


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine(BiH) Elmedin Konaković izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je siguran da će BiH "potpuno sinhronizovano pratiti stavove Evropske unije(EU)".

Ovo je izjavio nakon što su 30. januara predstavnici EU u BiH potvrdili za RSE da EU očekuje od Bosne i Hercegovine, kao zemlje kandidata, da u potpunosti uskladi svoje vanjske, sigurnosne i trgovinske politike sa politikama EU.

Bosna i Hercegovina primjenjuje bezvizni režim sa Rusijom, sa kojom je potpisala Sporazum 2013. godine, iako ima obavezu da to učini kao zemlja koja je 15. decembra prošle godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

"Dobijanjem kandidatskog statusa Bosna i Hercegovina ulazi u fazu u kojoj gotovo nema mogućnosti da postupi suprotno stavovima EU", izjavio je Konaković 31. januara za RSE.

Konaković je objasnio da očekuje poteškoće kod donošenja takve odluke zbog protivljenja predstavnika vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska(RS).

"Naravno, nalazimo na kompleksnost donošenja odluka u BiH u kojim jedna od strana vjerovatno neće pristajati na takav način da se funkcioniše. I tamo gdje od njih bude zavisilo donošenje odluka na nivou Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, ne očekujem tako laganu prohodnost i to je čista realnost političke slike u BiH", rekao je Konaković.

EU je 9. septembra prošle godine, zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ponovo uvela vize za građane Ruske Federacije, koji su imali olakšan ulaz u EU od 2007. godine.

EU od tada na ruske državljane primjenjuje opšta pravila, pa je vizna taksa povećana sa 35 eura na 80 eura. Uz zahtjev za vizu traži se obimnija dokumentacija a proces obrade zahtjeva je postao dugotrajnji i restriktivniji.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Bosna i Hercegovina je, putem svoje misije u Briselu, glasala za nekoliko paketa sankcija koje je EU uvela Rusiji.

No, sankcije nisu "zaživjele" u praksi s obzirom na to da odluku o njihovoj provedbi nije potvrdio Savjet ministara BiH, zbog protivljenja ministara iz RS-a.

XS
SM
MD
LG