Dostupni linkovi

Pomoć EU opštinama pogođenim u poplavama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Banjaluci je dodijeljeno milion evra bespovratnih sredstava za 13 projekata iz programa "EU local" koji finansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke. Cilj projekta je da se u 20 ciljanih opština koje su najviše bile pogođene poplavama iz 2014. godine stvori bolje poslovno okruženje.

Slaviša Jelisić, direktor konsultantske agencije Lir Evolucija kaže da su u okviru projekta "EU local" dobili oko 170 hiljada evra granta kako bi radili na projektu ˝Inovar˝ koji je zamišljen kao edukacija varilaca za rad u metalskoj industriji u opštini Derventa.

Projekat će se sprovoditi u saradnji sa srednjom tehničkom školom u Derventi i preduzećem ˝Metalac˝.

˝To je nešto što je deficitarno i to je smetnja razvoju preduzeća koja se bave ovom vrstom djelatnosti i činjenica je da nemaju dovoljan broj kvalifikovanih radnika˝, kaže Jelisić.

Kaldun Sino, zamjenik šefa delegacije EU u BiH zadovoljan je što su dodijeljena sredstva za 13 partnerskih projekata u raznim oblastima privrede:

˝Sredstva su dodijeljena u oblastima kao što su međuopštinska saradnja, turizam, proizvodnja i preradu šljiva, drvoprerađivačka industrija, ekologija i energetska efikasnost, znači veoma šarolik spektar djelovanja koje imaju direktan uticaj na živote građana.˝

Projekat "EU Local" sprovodi se od 2016. godine gdje je do sada u fazi 1 i 4 podijeljeno 64 certifikata malim i srednjim preduzećima i udruženjima, a sada se sprovodi faza 2, pojašnjava Jozo Bejić, sekretar Federalnog minisarstva razvoja:

˝Mjera 2 je pomoć lokalnim zajednicama koje su pogođene poplavama, u ekonomskom razvoju, u jačanju konkurentnosti i u implementaciji politika zakona o malom biznisu.˝

Petar Đokić, ministar industrije Republike Srpske kaže da je ovaj projekat važan zbog jačanja sektora malih i srednjih preduzeća:

˝Kroz ovaj projekat će se sigurno dati izuzetno veliki doprinos i osjećaj podrške privrednim subjektima, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća.˝

Ukupna grant sredstva iz programa "EU Local" iznose 14 miliona evra, od čega 9 miliona donira EU a 4 miliona Vlada Njemačke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG