Dostupni linkovi

EU: Podrška političarima u RS imaće posledice u integracijskim procesima


Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju da ċe podrška ostalih zemalja regiona postpucima zvaničnika Republike Srpske koje ugrožavaju funkcionisanje države Bosne i Hercegovine, imati i posledice.

„Jasno smo izrazili žaljenje što smo videli neke partnere koji podržavaju ovakve akcije, retoriku i takvo ponašanje jer to ugrožava regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose u regionu. Oni partneri koji su pružali takvu podršku znaju na koga mislimo tako da ih nema potrebe izdvajati. Svi znaju ko je tu bio i ko je podržavao ove neodgovorne, razdorne i negativne postupke i ponašanja tokom proslave (9 januara)”, izjavio je portparol EU Peter Stano, istakvši da svi u regioni treba da budu svesni da to nije prihvatljivo za EU.

„Ako zemlje i partneri u procesu pristupanja na Zaadnom Balkanu nastave sa takvim ponašanjem, to će se odraziti na njihove napore da se približe EU”, upozorio je Stano.

Proslava godišnjice postojanja Republike Srpska je izazvala rekaciju Evropske unije koja je u ponedeljak, 10 januara osudila „negativnu, razdornu i zapaljivu retoriku lidera Republike Srpske (RS)” koja se mogla čuti povodom obilježavanja Dana RS, 9. januara.

U ovom saopštenju se izražava žaljenje „što su i drugi partneri učestvovali u obilježavanju Dana RS, čime prete regionalnoj stabilnosti i utiču na dobrosuedske odnose."

Evropska Unija naziva zemlje Zapadnog Balkana "partnerima".

Od zemalja regiona, na proslavi u Banja Luci su učestvovali jedino predstavnici institucija Republike Srbije: Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dan uoči proslave, odnosno u subotu 8. januara su dodeljena i odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama. Ceremoniji su prisustvovali premijerka premijerka Srbije Ana Brnabić, Aleksandar Vulin, predjsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je odlikovan ordenom Republike Srpske, ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno informativne agencije Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktor “Pošta Srbije”.

XS
SM
MD
LG