Dostupni linkovi

EU osigurala 102 miliona eura za 'povoljne kredite' malim i srednjim preduzećima u BiH


Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH, Banjaluka, juni 2023. godine.
Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH, Banjaluka, juni 2023. godine.

Evropska unija (EU) će u Bosni i Hercegovini plasirati još 102 miliona eura povoljnih kredita za jačanje otpornosti malih i srednjih preduzeća, saopštila je 15. aprila Delegacija EU u BiH.

Ova kreditna linija će malim i srednjim preduzećima dati pristup većim sredstvima i tako povećati njihovu sposobnost da se nose sa izazovnim ekonomskim okolnostima, saopštila je Delegacija EU.

Dodaje se da su u Bosni i Hercegovini garancije Evropskog investicijskog fonda do danas ukupno osigurale oko 235 miliona eura za oko 1000 malih i srednjih preduzeća.

Evropski investicijski fond (EIF), koji je dio EIB Grupe, potpisao je ugovore o garancijama za portfelj sa 11 banaka i finansijskih posrednika u ekonomijama Zapadnog Balkana.

"Mikro, mala i srednja preduzeća su okosnica bh. ekonomije. Iznimno mi je drago da će mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu uz podršku EU imati pristup finansiranju po povoljnijim uslovima, što podstiče preduzetništvo, stvaranje radnih mjesta i rast", izjavio je Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije.

Grupa Evropske investicijske banke (EIB) je institucija Evropske unije čiji je cilj dugoročno kreditiranje, a u vlasništvu je njenih država članica.

Evropski investicijski fond (EIF) je dio Grupe Evropske investicijske banke, čiji je cilj da pruža podršku evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima.

EIF osmišljava i razvija preduzetnički kapital i kapital za rast, garancije te mikrofinansijske instrumente koji posebno ciljaju na ovaj tržišni segment.

XS
SM
MD
LG