Dostupni linkovi

Evropska unija osudila kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj


Protest u Banjaluci zbog kriminalizacije klevete
Protest u Banjaluci zbog kriminalizacije klevete

Evropska unija (EU) osuđuje stupanje na snagu izmena i dopuna krivičnog zakona bh. entiteta Republika Srpska (RS), kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, navodi se u saopštenju koje je izdao portpraol EU Peter Stano.

Ocenjuje se da ove zakonske promene nameću nepotrebna i nesrazmerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

"Zakon ozbiljno utiče na okruženje civilnog društva i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. To je za žaljenje i neosporan veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava", naglašava se u saopštenju.

Ova brilseska rekacija dolazi u treuktu kada kleveta u Republici Srpskoj postaje krivično delo, nakon što su 26. avgusta na snagu stupile izmene Krivičnog zakonika koje je usvojila Narodna skupština tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, a veće kazne su predviđene ukoliko je iznesena u medijima, uključujući društvene mreže, ili na javnom skupu.

Za Evropsku uniju, ovaj zakon je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU i suprotan je interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one sa prebivalištem u entitetu Republika Srpska.

U izdatom saopštenju se naglašava da EU očekuje od svih nivoa vlasti da konstruktivno rade na rešavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su neophodni da bi Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, što konkretno u prioritetu 12 obuhvata i garanciju slobode izražavanja i medija i zaštitu novinara.

Može li Dodik odgovarati za klevetu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG