Dostupni linkovi

Evropski parlament blokirao investicioni sporazum s Kinom


EU-TURKEY/

Evropski parlament je u četvrtak odbio bilo kakvo razmatranje investicionog sporazuma između Unije i Kine sve dok postoje kineske sankcije protiv evropskih zastupnika i naučnika, prenosi AFP.

Prema rezoluciji, Parlament, koji mora ratifikovati sporazum, "zahtijeva da Kina ukine sankcije prije nego što se Parlament pozabavi sveobuhvatnim sporazumom o investicijama".

U glasanju koje je prošlo sa 599 glasova za, 30 protiv i 58 suzdržanih, zastupnici su upozorili da ukidanje sankcija samo po sebi neće osigurati ratifikaciju sporazuma.

"Odluka Evropskog parlamenta podcrtava ono što govorim već sedmicama: sporazum o ulaganju s Kinom je na ledu i odledit ćemo ga tek kad Kina povuče sankcije protiv članova Evropskog parlamenta", rekao je njemački europarlamentarac Bernd Lange, inače šef trgovinskog odbora.

Na iznenađenje mnogih, Evropska unija i Kina su krajem decembra odobrile veliki investicijski pakt, završavajući sedam godina mukotrpnih pregovora zahvaljujući poticaju Njemačke.

Branitelji pakta to vide kao prijeko potrebno otvaranje kineske ekonomije koja je dugo zatvorena za evropske kompanije, ali ratifikacija će sigurno biti teška.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier branio je investicioni sporazum.

Kina je "najveći trgovinski partner Evropske unije i najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, te stoga igra važnu ulogu u globalnoj ekonomiji", rekao je Altmaier.

"Želimo postići rezultate s Kinom koji su u interesu obje strane," dodao je.

Veze između EU i Kine krenule su nizbrdo u martu nakon uzajamnog uvođenja sankcija zbog zabrinutosti za ljudska prava.

EU je sankcionisala četiri kineska zvaničnika zbog sumnji na kršenje ljudskih prava u kineskom krajnjem zapadnom regionu Xinjiang.

Kina je odgovorila sankcijama evropskim političarima, naučnicima i istraživačkim grupama.

"EU ne može držati visoki moralni stav i uprkos tome ići dalje s tim dogovorom kada su subjekti EU i izabrani zastupnici pod sankcijama isključivo zbog obrane ljudskih prava," rekla je belgijska europarlamentarka Hilde Vautmans.

Pedesetak branitelja ljudskih prava iz Kine koji su otišli u egzilu u Evropi, uključujući umjetnika Ai Weiweia, zatražili su u četvrtak od EU da obustavi ugovore o ekstradiciji s Pekingom.

U otvorenom pismu čelnicima EU zatražili su od Brisela da zamrzne ili povuče aranžmane 10 zemalja članica EU, uključujući Francusku, Belgiju i Španiju.

Ovi bilateralni ugovori "ne predstavljaju samo potencijalnu prijetnju našoj slobodi kretanja unutar Evropske unije, već i našoj slobodi udruživanja i slobodi izražavanja, jer Peking može tražiti naše izručenje zbog izjava koje dajemo u Evropi", navodi se u tekstu.

XS
SM
MD
LG