Dostupni linkovi

EU očekuje da i majski izbori u Sjevernoj Makedoniji budu demokratski


Muškarac glasa u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, Skoplje, 24. aprila.
Muškarac glasa u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, Skoplje, 24. aprila.

Ambasador Evropske unije (EU) u Skoplju David Geer izjavio je 27 aprila da Unija očekuje demokratske izbore u Sjevernoj Makedoniji 8. maja, kada će se održati drugi krug predsjedničkih izbora, ali istovremeno i parlamentarni izbori.

Kandidatkinja Gordana Silanovska-Davkova pobijedila je 24. aprila u prvom krugu predsjedničkih izbora uvjerljivo, ali nedovoljno da izbjegne drugi krug u kojem će se 8. maja suočiti s aktuelnim makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim.

Siljanovska-Davkova kao kandidatkinja koju podržava vodeća opoziciona VMRO-DPMNE osvojila je više od 362.000 glasova (40,08 odsto), duplo više od kandidata Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Pendarovskog, koji je dobio više od 180.000 glasova (19,93 odsto), pokazali su rezultati Državne izborne komisije (DIK) pošto je prebrojano više od 99 odsto glasova.

Ambasador Geer je izrazio nadu da će drugi dio predizborne kampanje i dvojni izbori proteći u demokratskom i mirnom duhu, kako je Evropska organizacija za sigurnos i saradnju OSCE/ODIHR ocijenio prvi krug u svom preliminarnom izvještaju.

"Ono što je najvažnije... u prvom krugu izbori su protekli u općenito mirnoj i demokratskoj atmosferi. I jako se nadamo da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora, kao i u kampanji za parlamentarne izbore, svi završiti proces kroz pozitivne poruke u kampanji", rekao je Geer.

Nije komentarisao špekuacije da bi moglo doći do bojkota predsjedničkih izbora u drugom krugu ako se ne bi dostigao izlazni prag od 40 posto, čime bi propao proces.

"Bilo koje drugo političko pitanje vezano uz izbore, nadam se da razumijete da u ovoj fazi neću komentirati. Na građanima je da odluče o budućnosti zemlje", dodao je.

U prvom krugu bilo je sedam kandidata, uključujući dva Albanca, koji nisu uspjeli osvojiti dovoljan broj glasova za drugi krug.

XS
SM
MD
LG